Tjänstepension

Tjänstepension kan du få från ditt jobb och är en stor del av din framtida lön - pensionen. Samla din tjänstepension hos oss och gör val för att påverka din pension.

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.

Vad är tjänstepension?

Tjänstepension är ett samlingsnamn för de pensioner som du får från jobbet, även kallad ”din dolda lön”. Den är en del av den totala pensionen – vilket är en ganska stor del. För många kan tjänstepensionen utgöra mellan 25-50 procent av deras pension. Tjänstepensionen kommer sannolikt vara en ännu större del för många unga idag eftersom den allmänna pensionen blir allt mindre. Därför är det viktigt att du ser till att du har en anställning där tjänstepension ingår och ser till att göra aktiva val för att förbättra din pension. Dina val gör skillnad!

Saknar du tjänstepension?

Illustration av pensionens olika delar med markering på tjänstepension.

Avtalspension - Kollektivavtalad tjänstepension

Många arbetsplatser i Sverige idag har kollektivavtal. Har du en anställning med kollektivavtal har du möjlighet att få tjänstepension, som kallas avtalspension.

Välj Länsförsäkringar för din tjänstepension

För att veta hur din tjänstepension funkar behöver du veta vilket avtal du har. Kollektivavtalen ser olika ut beroende på vilken bransch du jobbar i. Se vilka avtalsområden du kan välja Länsförsäkringar för din tjänstepension.

Illustration av personer i möte som pratar tjänstepension.

Viktiga val för din tjänstepension

Morfar håller i bebis, foto.

Flytta tjänstepension

Har du haft flera arbetsgivare har du troligen din tjänstepension hos flera pensionsbolag. Flytta tjänstepension och få bättre överblick över dina placeringar och avgifter. 

Flytta tjänstepension till oss

Pensionärspar på promenad i skog, foto.

Placera tjänstepension

Du kan själv välja hur du vill placera din tjänstepension. Se därför till att få koll på hur din tjänstepension är placerad idag och välj själv hur du vill placera den. Dina val gör skillnad!

Våra placeringstips

Vårdpersonal, foto.

Löneväxling

Från och med 2023 är löneväxling den mest lönsamma sparformen. Du kan be din arbetsgivare om att få löneväxla som en form av pensionssparande.
Icons/70px/Quotation-mark-70
Gör aktiva val eller ändra befintliga val för att påverka din tjänstepension och dina försäkringsskydd, exempelvis efterlevandeskydd.
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar
Foto på äldre kvinna som ska gå i pension.

Pensionsutbetalningar

Börjar du närma dig pensionen? Se till att ha koll på allt som rör utbetalningar av din pension i god tid innan det är dags så du kan njuta av pensionen fullt ut.
Barnkalas, foto.

Efterlevandeskydd

Ett efterlevandeskydd innebär en ekonomisk trygghet för dina efterlevande när du dör. Det finns flera olika skydd att välja mellan, fundera på vad som passar din familjesituation.
Ung kille på arbetsintervju, foto.

Saknar du tjänstepension?

Har du inte tjänstepension är det viktigt med ett eget pensionsparande. Ett bra riktmärke kan vara att lägga undan 4–5 procent av lönen till tjänstepensionen.

Kom igång med pensionssparandet

Tjänstepension - Frågor och svar