Sparande, bolån och pension i orostider

Det som sker i Ukraina är först och främst en mänsklig tragedi. Vid sidan av de mänskliga konsekvenserna påverkar även kriget världsekonomin och vår ekonomi här i Sverige. Många känner oro. Våra experter Emma Persson och Trifa Chireh ger sina bästa tips kopplat till sparande, pension och bolån när börsen svajar.

Ska jag binda mitt bolån?

Om du ska binda boräntan eller inte, beror på din ekonomiska situation, inte den senaste tidens händelseutveckling.

Om du är väldigt orolig och vet att du kommer få svårt att hantera stigande utgifter och en högre ränta, då kan det absolut vara en poäng att binda en del, eller hela bolånet. Att binda räntan är ett sätt att skaffa sig bättre koll på sina utgifter framöver. Det som är svårt är att tajma räntans utveckling och just nu är läget svårbedömt. Emma Persson, privatekonom förklarar: 

- Det är extremt svårt att tajma ”rätt” läge att binda räntan. Utgå därför ifrån din egen situation och oro, men räkna också gärna efter så att du vet i praktiken vad en räntehöjning innebär i kronor just för dig. Känns det både oroligt och osäkert hur du kommer att klara en räntehöjning, då är ett sätt att lindra den oron att binda räntan. Du behöver inte binda hela lånet utan kan dela upp det i delar med olika bindningstider.

Om du väljer att binda räntan, tänk på att om du flyttar under räntebindningstiden, kan du behöva betala en ränteskillnadsersättning, så se till att du kan bo kvar i samma bostad under tiden du bundit räntan.

Om du har lite extra kvar i plånboken

Om du däremot har marginaler nog att hantera lite högre utgifter kan du istället passa på att spara lite mer redan nu så att du vänjer dig vid känslan av vad högre bolåneräntor skulle innebära. Inträffar det inte så har du skaffat dig en buffert som du kan använda till annat eller till att extraamortera. Att amortera sänker dina ränteutgifter på sikt.

Räntebladet - vår senaste boränteprognos

Varje kvartal publicerar vi en boränteprognos. Den baseras på vår marknadssyn och ett genomsnitt av boräntemarknadens listräntor. Dessutom ger vi några tips på vägen kring hur du kan tänka när du väljer bindningstid på dina bolån.

Här hittar du vårt senaste Ränteblad

Kommer du ihåg varför du började spara?

Börsnedgång tillsammans med stigande el- och bränslepriser leder till att många känner oro över sitt sparande.

I tider som dessa är det lätt att ta beslut utifrån oro och viljan att skydda sina pengar. Stress och oro är inte bra förutsättningar för att fatta stora beslut kring sin ekonomi.

De allra flesta sparare gynnas i längden av att sitta stilla i båten än att försöka tajma marknaden. Det är därför viktigare än någonsin att hålla sig till sin strategi. Tänk långsiktigt och kom ihåg varför du började spara från början.

Ska jag fortsätta månadsspara på börsen?

Ja, om du har möjlighet ska du fortsätta månadsspara. På kort sikt kommer det förmodligen fortsätta att vara en stökig och oviss tid, men som investerare på börsen ska du alltid ha det långsiktiga perspektivet i åtanke. Försök att tänka på att:

  • Historiskt har de som hållit i sitt sparande i stökiga tider ofta blivit vinnare i slutändan. 
  • Genom att fortsätta månadsspara i fonder får du fler fondandelar när börsen går ner.
  • Du slipper fundera på om det är rätt tid att köpa eller inte.
  • Du vet med säkerhet att sparandet blir av.

En buffert är bra att ha

Även om det kan ta tid så har börserna återhämtat sig efter tidigare kriser och krascher. Se till exempel IT-kraschen, finanskrisen och coronakrisen. Nyckeln är att ha tålamod nog att vänta och vara trygg i att du inte behöver pengarna inom en snar framtid. Därför är det bra att se till att du också har tillgängliga pengar. Exempelvis en buffert på minst två månadslöner på ett sparkonto, som skulle minska stressen om något oförutsett händer. Som nu, när det ser ut som att en del utgifter kommer att stiga lite. 

Icons/70px/Quotation-mark-70
I sådana här tider är det viktigare än någonsin att försöka tänka långsiktigt och komma ihåg varför du började spara från början.
Emma Persson, privatekonom

Vad händer med pensionen?

Pensionssparande handlar om långsiktighet. Hur du ska resonera styrs både av din ålder och vilka ekonomiska risker du är beredd att ta. Tänk på att pensionen består av olika delar som påverkas olika mycket vid en börsnedgång.

Läs mer om de olika pensionsdelarna och hur de påverkas

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna