Här spelar man hockey på lika villkor

”Är man från Skärplinge så blir man hockeyintresserad”. Och den lilla föreningen i norra Uppland har väckt uppmärksamhet i media den senaste tiden – inte främst för hockeyn i sig – utan för att här spelar man hockey på lika villkor ”Här gör vi ingen skillnad på tjejer och killar och det vore dumt att ta bort 50 procent av kompetensen – det gäller såväl i idrotten som i näringslivet”. Det säger Henrik Nyström, ordförande i SHK Hockey.

Här spelar man hockey på lika villkor

Vad har två små klassiska bruksorter och en halvö med många små byar gemensamt? Jo, hockey! Och SHK Hockey. SHK som i Skärplinge, Hållnäs och Karlholm. 1971 grundades föreningen så som den ser ut idag och den som drivit och utvecklat föreningen fram till för några år sedan var Per-Erik Karlsson.

- Det finns eldsjälar. Och så finns det eldsjälar. Per-Erik ”Peken” Karlsson var verkligen en eldsjäl utöver det vanliga. För att alla skulle ha möjlighet att spela hockey åkte han runt i byarna och hämtade upp spelarna så att de skulle kunna komma till hockeybanan, säger Henrik. Det var han som satte klubbkänslan och de värderingar som vi fortfarande lever och andas.

Per-Erik Karlsson gick hastigt bort 2018 och Henrik tog över ordförandeklubban. Ett uppdrag han är ödmjuk inför.

- Jag har varit en del av föreningen sen jag var sex år och i 20-årsåldern började jag mitt arbete i styrelsen. Att ta över som ordförande känns både naturligt men stort. Vi vill hedra den fantastiska förening som Per-Erik byggde upp men ändå utveckla den vidare. Och i sann SHK-anda tycker jag att vi har lyckats med det.

En av hockeysveriges största

När föreningen startades var det bara killar som spelade, men så på 80-talet flyttade en tjej från bandymetropolen Skutskär till Skärplinge. Det var Gunilla Andersson Stampes – som kom att bli en av Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna. Och det är en viss Henrik Nyström som ska ha lite cred för att det blev hockey för Gunilla.

- Min pappa och Gunillas mamma flyttade ihop. Jag drog med henne på några landhockeyträningar. Ganska snabbt insåg vi att hon var bättre än de flesta av oss och hon började spela hockey i laget.

Gunilla flyttade sedan från Skärplinge men fortsatte med hockeyn och när man nu summerar hennes karriär finns flera SM-guld för M/B Hockey och Segeltorps IF och så det där OS-silvret i Turin.

- Gunilla gjorde faktiskt målet i finalen mot Kanada, säger Henrik.

Häften av spelarna är tjejer

På Gunillas tid var det Gunilla och en till tjej som spelade hockey. Och det kom att dröja innan det blev fler. Men när Henriks söner skulle börja spela hockey blev han ansvarig för skridskoskolan och ganska snabbt insåg han att det inte fanns tillräckligt med spelare för att få ihop ett lag.

- Jag tänkte då som jag tänker nu när jag som chef ska rekrytera. Hur kan jag dubbla antalet sökande till en tjänst? Hur kan jag dubbla antalet hockeyspelare?

Svaret blev att rekrytera tjejer.

- Tjejer är minst lika bra som killar. Dessutom bidrar tjejer till ett schysstare snack i omklädningsrummet och bättre värderingar i föreningen.

Och eftersom det inte fanns någon flicklagsserie så spelade tjejerna med killarna.

- Det har aldrig varit några konstigheter. Här gör vi ingen skillnad på tjejer och killar.

Hockey lika självklart som fotboll

Sen dess har det vuxit. Idag är 50 procent av spelarna i klubben tjejer och även om det idag finns ett organiserat seriespel för tjejer så händer det fortfarande att tjejerna spelar med killarna.

- Idag är det lika självklart i Skärplinge, Karlholm och Hållnäs att tjejer spelar hockey som att de spelar fotboll.

Och i år, med helt egna spelare, så tog sig damlaget till SHL-kval. Och på frågan om man kommer göra en elitsatsning svarar Henrik såhär:

- Vi gör vår satsning balanserat, vilket betyder att vi gör det på den nivån som vi klarar av med våra egna spelare.

Allt fler partners ställer krav

Henrik Nyström är stolt och glad över föreningen, och han kan inte nog poängtera alla viktiga eldsjälar som funnits och som finns i föreningen.

- Utan dem är vi ingenting. Jag vill inte nämna några för alla betyder så mycket och vill också passa på att rikta ett extra stort tack till alla ideella som idag hjälper till i föreningen i sann ”Peken-anda”.

Förutom de ideella krafterna är samarbetet med kommunen och näringslivet viktigt.

- Vi har idag ett fint samarbete med Tierps kommun och med regionens näringsliv. Vi ser också ett uppsving i intresset att vara partner till SHK Hockey. Allt fler företag gör som ni på Länsförsäkringar Uppsala och ställer krav på lika villkor och jämställdhet för att sponsra.

Henrik Nyström ser ljust på framtiden – såväl för hockeyn som för föreningen.

- Vi vill fortsätta vara en förening med sunda värderingar där vi kan låta alla utvecklas och ha roligt.

Länsförsäkringar Uppsala är partner till 69 olika föreningar och satsningar i Uppsala län. Lagga Fältrittklubb är en. Det stora börjar i det lilla.