Studentekonomi - budget och utgifter

Att plugga är en spännande tid i livet, fylld av ny kunskap och nya bekantskaper. För många innebär det också att för första gången ha ansvar för sin egen ekonomi. Här har vi satt ihop en exempelbudget för att visa hur en månad som student kan se ut och ger tips på olika sätt att dryga ut kassan.

Student som funderar över sin studentbudget.

Så här kan en studentbudget se ut

Det bästa sättet att veta om pengarna räcker är att ställa upp en enkel budget. Vi har satt ihop en exempelbudget med inkomster och utgifter för att illustrera hur en typisk månad kan se ut som student. Går budgeten ihop är det jättebra, gör den inte det måste du antingen dra ner på de rörliga kostnaderna eller skaffa dig en extrainkomst.

Inkomster

Studiebidrag Studiebidrag
3 652 kr 3 652 kr
Studielån Studielån
8 400 kr 8 400 kr
Bostadsbidrag Bostadsbidrag
0 kr 0 kr
Lön från extrajobb Lön från extrajobb
0 kr 0 kr
Övriga inkomster Övriga inkomster
0 kr 0 kr
12 052 kr 12 052 kr

Källa csn 2023.

Utgifter

3 700 kr 3 700 kr

Hyra för studentboende inklusive el.

90 kr 90 kr

Studentförsäkring hos Länsförsäkringar.

3 630 kr 3 630 kr

All mat lagas hemma. Äter du lunch ute behöver du lägga till det.

0 kr 0 kr

Vi har inte räknat med kostnader för busskort.

690 kr 690 kr

Basbehov av vanliga kläder och skor.

600 kr 600 kr

Kåravgift och kurslitteratur.

780 kr 780 kr

Hygienartiklar, hårklippning och besök hos läkare.

720 kr 720 kr

Fritidsaktiviteter, fritidsutrustning och träningskort.

750 kr 750 kr

Telefon, mobilabonnemang, laptop och vissa streamingtjänster. Ej dagstidning.

200 kr 200 kr

Det är alltid bra att ha en buffert för oförutsedda utgifter.

500 kr 500 kr

Förbrukningsvaror och diverse hemutrustning.

Totalt Totalt
11 660 kr 11 660 kr
392 kr 392 kr

Exempelvis nöjen, saker till hemmet, ökat sparande, reparationer, resor, presenter, glasögon och diverse hobbyer.

Boende

Genomsnittlig kostnad för studentboende.
Källa: Länsförsäkringar.

Försäkring

Förskärning hos Länsförsäkringar. Kan skilja sig mellan försäkringsbolag.
Källa: Länsförsäkringar.

Mat

All mat lagas hemma, inga uteluncher. Genomsnittliga matkostnader för en ensamstående ung vuxen (18-30 år).
Källa: Konsumentverket.

Transport

Inga transportkostnader. Bor du i en storstad har du antagligen högre transportkostnader i form av lokaltrafikkort.

Kläder

Genomsnittlig kostnad som täcker ett basbehov av kläder och skor, som används till vardags, på fritiden och vid festligare tillfällen.
Källa: Konsumentverket.

Studiematerial

Den genomsnittliga kostnaden för kurslitteratur för tre av de mest lästa programmen på Uppsala Universitet (juristlinjen, ekonomie kandidatprogram samt läkarlinjen) är cirka 6 000 kronor under ett års tid, eller 3 000 kr per termin.
Källa: spartips.se

Hygien och hälsa

Hygienartiklar, hårklippning och besök hos läkare för en ensamstående ung vuxen (18-25 år).
Källa: Konsumentverket.

Fritid och träning

Fritidsaktiviteter, fritidsutrustning och träningskort för en ensamstående ung vuxen (18-25 år).
Källa: Konsumentverket.

Medier och mobil

Kostnad för en mobiltelefon, mobilabonnemang, laptop och två streamingtjänster. Ej dagstidning.
Källa: Konsumentverket, Länsförsäkringar.

Uppgifterna uppdaterade augusti 2023.

Icons/70px/Quotation-mark-70
När budgeten väl går ihop kan ett bra tips vara att göra en veckobudget. För varje vecka vet du då hur mycket pengar du har att röra dig med. Det kan vara ett sätt att få pengarna att räcka hela månaden.
Stefan Westerberg, privatekonom

Tips för att få studentbudgeten att gå ihop

Studiebidrag och studielån

Du kan ansöka om studiebidrag för att försörja dig under din studietid. Utöver bidrag kan du också ansöka om studielån när du ska börja plugga. Studiebidrag och studielån ansöker du om hos CSN. 
Läs mer om hur du gör hos CSN.

Köp begagnad kurslitteratur

Studentlitteratur och kursmaterial är en stor utgiftspost för många studenter, men här finns det pengar att spara! Se efter om du kan låna böckerna på biblioteket eller om de säljs begagnat på olika köp- och säljsajter. Det kan också vara en idé att ta kontakt med årskurserna över dig för att se om de har kurslitteratur de vill bli av med.  

Ansök om att betala mindre skatt  - jämkning

Jobbar du extra under exempelvis sommar- och julledigheten och tjänar under 22 208 kronor under 2023 kan du ansöka om att få betala mindre skatt, vilket också kallas att jämka. 
Så här jämkar du

Studentboende

Det finns molika vägar att gå för att hitta sitt boende. Börja med att kolla om ditt universitet erbjuder studentbostäder. Andra sätt att hitta boende är att stå i bostadskö, lägga ut eller svara på annonser på Blocket. 

Funderar du på att köpa en lägenhet när du ska börja plugga, kan det bli aktuellt med ett bostadslån. Det kan du ansöka om hos oss.

Dela boende

Att vara inneboende eller dela lägenhet med en kompis eller partner är ett bra sätt att få ner boendekostnaden. Dessutom är ni två som delar på inköp av städartiklar och andra förbrukningsvaror som behövs till hemmet.

Sök bostadsbidrag

Om du studerar och är under 29 år kan du ha rätt till bostadsbidrag. Hur stort bidrag du har rätt till beror på en rad olika faktorer som exempelvis dina inkomster, om du är ensamstående eller sambo, storlek på boendet och vilka utgifter du har. Bidraget betalas ut av Försäkringskassan och det är uppgifterna ovan som ligger till grund för beslutet.
Ta reda på mer hos Försäkringskassan

Jobba extra under studietiden

Att jobba extra är ett bra sätt att både få arbetslivserfarenhet och att tjäna pengar för att dryga ut studiemedlet. För vissa kan det vara nödvändigt för att få utgifter och inkomster att gå ihop. Om du jobbar extra, tänk på att ha en balans mellan arbete och studier, dels för att orka med dina studier men även för att din inkomst inte får överstiga fribeloppet om du har studiebidrag och studielån.

Fribelopp motsvarar hur mycket du får tjäna under ett halvår (termin). Det är olika stort beroende på om du studerar på hel- eller halvfart och hur många poäng du tar under en termin. Vårt tips är att du håller koll på hur stort ditt fribelopp är när du planerar hur mycket du ska jobba.

Bra att ha koll på!

  • Hur mycket du tjänar sammanlagt under kommande halvår. Det är smart att planera och tänka lite framåt. Hur mycket tror du att du kommer tjäna nästa månad? Och hur mycket kommer du att kunna jobba extra i sommar?
  • Om du har andra inkomster utöver lön. Förutom lön så räknas också a-kassa, vinst från bostadsförsäljning och aktieutdelning med i fribeloppet.
  • Fribeloppet är detsamma om du har både bidrag och lån eller bara bidrag.

Läs mer om hur mycket du får tjäna hos CSN

Profilbild för Stefan Westerberg

Stefan Westerberg

Privatekonom

Stefan Westerberg är privatekonom på Länsförsäkringar och hjälper människor att fatta kloka privatekonomiska beslut. Stefan analyserar hur privatekonomin påverkas av olika ekonomiska händelser, politiska förslag och större samhällstrender. Särskilt fokus är bostadsmarknaden, sparande, pension och familjeekonomi. 

Stefan Westerberg är privatekonom på Länsförsäkringar och hjälper människor att fatta kloka privatekonomiska beslut. Stefan analyserar hur privatekonomin påverkas av olika ekonomiska händelser, politiska förslag och större samhällstrender. Särskilt fokus är bostadsmarknaden, sparande, pension och familjeekonomi.