När ska jag jämka skatten?

Du som brukar få en större summa kvarskatt eller skatteåterbäring kan justera det genom att ansöka om jämkning. Så funkar skattejämkning och därför ska du göra det.

När ska jag jämka skatten?

Vad är jämkning?

Den skatt som du betalar på din lön varje månad är baserad på en preliminär uppskattning av vad du kommer att tjäna under året. Om den inte stämmer överens med den slutliga skatten kommer du att få kvarskatt eller skatteåterbäring året därpå.

Genom att jämka är det större chans att den preliminära skatteuträkningen kommer närmare den slutliga skatten. Du betalar alltså rätt skatt från början. Om du vill att din arbetsgivare drar mindre eller mer inkomstskatt än vad som gäller enligt skattetabellen, ansöker du om jämkning hos Skatteverket.

När ska jag skattejämka?

Om du tror att du har betalat för lite eller för mycket i skatt kan det vara bra att ansöka om jämkning. För lite skatt resulterar i att du behöver betala för restskatt, men om du har betalat för mycket får du skatteåterbäring i en klumpsumma.  

Många ser fram emot skatteåterbäringen, men nackdelen med att få den samlad vid årets slut är att pengarna då suttit på skattekontot utan någon ränta alls. Du kanske vill göra annat för dina pengar, som att spara i fonder eller amortera på ett lån.

Då kan det vara läge att jämka

  • Din lön varierar stort under året.
  • Du har flera arbetsgivare.
  • Du har många avdragsgilla kostnader i ditt arbete - till exempel arbetsresor.
  • Du är student och arbetar extra eller under sommaren.
  • Du har höga räntekostnader.

Du behöver ansöka om jämkning varje år

Du behöver ansöka om en ny jämkning inför varje år (före 2019 fick man ett förslag inför nästkommande år). Det är därför ett bra tillfälle att kontrollera din jämkning så att inte dina förutsättningar ändrats och du riskerar kvarskatt.

Vill du att jämkningsbeslutet ska gälla från och med januari behöver du göra ansökan senast 8 november året innan. Men du kan ansöka om jämkning när du vill och den gäller från det att Skatteverket fattar beslut till som längst årets slut.

Om din inkomst förändras under året göra du en ny ansökan för att få rätt skatteavdrag.

Hur lång tid tar det att få ett beslut om jämkning?

När du ansöker om jämkning fyller du i inkomst och sedan räknar Skatteverket ut hur mycket skatt som du ska betala. Du får sedan ett omprövningsbeslut om preliminär A-skatt skickad till dig inom ett par veckor.

Beslutet lämnar du till din arbetsgivare, som är skyldig att betala in beloppet från det första betalningstillfället som sker inom två veckor efter att de fått beslutet.

Det här gäller för lägre inkomster

En inkomst på upp till 20 431 kronor för 2022 beskattas inte, eftersom den räknas som för låg. För att undvika att det ändå dras skatt från din lön, kan du lämna in ett intyg från Skatteverket till din arbetsgivare.

Tips och viktiga datum för deklarationen

Vi hjälper dig att få koll på alla viktiga datum för deklarationen och tipsar om smarta avdrag som du kan göra.