Många bilinbrott i julhandeln

När julhandeln är i gång som mest har biltjuvarna sin högsäsong. Det är framför allt parkeringsplatser i stora köpcentrum som är favoritjaktmarker och nu använder tjuvarna en sofistikerad metod för att komma åt din bil.

Det senaste knepet för att komma in i bilen är att använda en störningssändare när du ska låsa den. Störningssändaren avbryter låsningen till bilen genom att blockera signalen som sänds mellan din fjärrstyrda nyckel och bilens låsanordning.

Mats Green som är produktspecialist Motor på Länsförsäkringar Stockholm tipsar om vad du kan göra för att slippa ovälkommet besök i bilen under tiden du julhandlar.

– Var extra uppmärksam på att bilen verkligen är låst innan du lämnar den, och lita inte på att bilen blir låst när du trycker på låsknappen. Kontrollera genom att lyssna och se om bilen indikerar låsning när du tryckt på fjärrkontrollen, och är du osäker känn på dörrhantaget att bilen har gått i lås. En störningssändare kan inte låsa upp bilen utan bara se till att den förblir olåst.

Många tror också att man är skyddad bara för att man lägger de inköpta klapparna i bagaget så de inte syns, men där vill Mats Green varna att;

– Många lastar av sina påsar och paket i bilens bagageutrymme i tron om att det är säkert bara för att de inte syns, men man ska veta att tjuvarna ofta övervakar garage och parkeringar för att se vilka som lämnar sina nyinköpta julklappar i bilen och sedan går där ifrån.

– Många som blir utsatta för bilinbrott säger ofta att "det var ju bara en plastpåse där innehållet inte hade något värde" men detta upptäcker tjuven först när inbrottet redan är gjort med följd att rutan är sönderslagen eller låset uppbrutet. Lämna därför aldrig något i bilen.

För ytterligare information kontakta

Mats Green, produktspecialist Motor Länsförsäkringar Stockholm, telefon 08–562 830 61
Suzanne Burdén, presschef Länsförsäkringar Stockholm, telefon 073-96 421 81

Se alla pressmeddelanden