Elisabeth Hedmark privatekonom Länsförsäkringar

Dokument & länkar

Bostad kan bli ekonomisk smäll för sambo

Elisabeth Hedmark privatekonom Länsförsäkringar

De ekonomiska problemen vid en separation eller dödsfall kan bli stora och kunskapen om sambolagen är låg. Till exempel ska värdet på en bostad som köpts för att användas gemensamt delas lika vid en separation - även om det enbart är den ena sambon har köpt den eller har betalat mest vid köpet.

Enligt en tidigare undersökning från Länsförsäkringar är det bara 34 procent som har pratat igenom hur de vill att ekonomin ska fördelas vid separation eller dödsfall. Och bara 14 procent av samboparen har skrivit testamente och 12 procent har skrivit samboavtal.

– Bostaden är en stor investering och det är viktigt att ta reda på hur sambolagens regler fungerar. Om man exempelvis flyttar ihop i en bostad som ägs sedan tidigare av partnern kan en framtida bodelning upplevas orättvis. Även om båda betalar kostnader och renoveringar under många år, ingår inte värdet av bostaden vid bodelningen eftersom bostaden inte köptes för att användas gemensamt, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Vid dödsfall kan det också bli så att den efterlevande sambon måste flytta från bostaden för att den avlidnes föräldrar eller syskon ska få sitt arv. Det beror på att sambor inte ärver varandra om inte ett testamente har skrivits.

– Många känner inte alls till de ekonomiska konsekvenserna vid en separation eller ett dödsfall, säger Elisabeth Hedmark. Det är sannolikt många fler än idag som behöver skriva juridiska handlingar.

Juridik för sambopar:

  • Sambor ärver inte varandra om de inte skriver ett testamente till förmån för varandra. Det gäller även om man har gemensamma barn. Det är alltid barnen som ärver i första hand, och om barnen är omyndiga blir arvet spärrat och kommunens överförmyndare ska tillfrågas vid uttag.
  • Har man inte barn, ärver föräldrar eller syskon. Det kan förorsaka stora ekonomiska besvär som man kanske inte har räknat med.
  • Även med ett testamente får barnen ut halva sitt arv efter föräldern, men med en livförsäkring som faller ut vid dödsfall går det att trygga ekonomin.
  • Sambolagen reglerar enbart bostad och bohag som har köpts för att användas gemensamt. Den så kallade samboegendomen ska delas lika oavsett vem som betalt den. Men alla andra tillgångar, till exempel bil, fritidshus eller sparande tillfaller den som står som ägare till egendomen vid separation eller dödsfall.

Tips i korthet:

  • Det kan vara viktigt att båda parter lånar lika mycket vid ett bostadslån.
  • Sambor ärver inte varandra om det inte finns testamente.
  • Barn får alltid ut sin laglott även om testamente har skrivits.
  • Fördela de löpande utgifterna så lika som möjligt.
  • Prata med en jurist för att få anpassad hjälp.

Läs mer i Elisabeth Hedmarks samborapport Trygg som sambo.

För ytterligare information kontakta:
Elisabeth Hedmark, Länsförsäkringars privatekonom, 073-96 419 69
Presskontakt Länsförsäkringar, 08-588 418 50

Se också Länsförsäkringars Nyhetsrum.

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring och genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär.

Se alla pressmeddelanden

Dokument & länkar