Dokument & länkar

Efter snöovädret – skynda inte upp på taket

Under de senaste dagarnas ihärdiga snöfall är det många husägare som oroar sig för snön som finns på taket. Men oron kan vara obefogad eftersom många tak inte behöver skottas.

Nu är det många av oss som går upp på taket för att skotta bort snön. Men enligt Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar, är det allt för många som skottar sina tak helt i onödan.

– Det är först när det blir ett snölager på cirka en halv meter som det är dags att fundera på att skotta - och att skotta rätt tak. Har man en plattare eller enklare takkonstruktion bör man kanske redan nu se över taket. Om du har en villa med ett vanligt sadeltak behöver du inte skotta alls.

Om du ändå bedömer att snön är för tung för taket - ett tecken kan vara att ytterdörren eller fönster kärvar - så är det läge att skotta taket.

– Men då är det viktigt att man använder rätt teknik när man skottar. Skotta inte bort all snö, låt det gärna vara kvar ungefär en decimeter, tipsar Peter Bratt. Annars är risken stor att du skadar taket med snöskyffeln, med risk för att det läcker in vatten när snön smälter.

– Om olyckan trots allt är framme och taket rasar in på din villa eller ditt fritidshus, så gäller försäkringen.

Tips och råd

Vilka tak ska du skotta:
Tak med enklare konstruktion, till exempel tak över uteplats.
Platta och lågt lutande tak på villor och fritidshus.

Vilka tak behöver inte skottas: 
Traditionella sadeltak på en normalvilla.

Hur ska du skotta:
Skotta lika mycket på båda sidorna av taket samtidigt. Skotta inte bort all snö på ena sidan av taket, då kan det uppstå en snedbelastning som kan göra att takkonstruktionen ger vika.

För ytterligare information kontakta:

Peter Bratt, skadeexpert Länsförsäkringar, 070-162 78 88

Länsförsäkringar presskontakt, 08-588 418 50

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden

Dokument & länkar