Flytta pension

Ofta kommer pensionen från flera olika håll, särskilt tjänstepensionen som betalas av din arbetsgivare. Därför är det bra att samla sparandet på ett ställe.

Stort utbud av hållbarhetsinriktade fonder
Välj fondfördelning och risknivå på egen hand
Se din pension från alla arbetsgivare på samma ställe

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.

Så här flyttar du din tjänstepension till oss

 1. Fyll i uppgifter om din pension

  Fullmakten signeras med Mobilt BankID - inga papper behöver postas till oss!

 2. Vi samlar din pension

  Vi tar reda på var din pension finns idag, och om det är möjligt att flytta den till oss.

 3. Vi återkommer till dig

  Vi kontaktar dig via e-post eller sms inom tre veckor med ett flyttförslag.

Därför ska du flytta pensionen

Tjänstepensionen utgör för många cirka 25–50 procent av den totala pensionen. Därför kan dina val och placeringar göra stor skillnad för hur mycket pensionspengar du får när det är dags att gå i pension.

Det är inte helt lätt att hålla reda på var din pension kommer ifrån. Om har du haft flera arbetsgivare genom åren kan du ha flera olika tjänstepensioner. Genom att utnyttja flytträtten och samla din pension på ett och samma ställe får du en överblick över ditt totala sparande möjlighet till bättre försäkringsavtal. Med en god överblick är det lättare att fatta genomtänkta beslut.

Fler fördelar med att samla pensionen hos oss: 

 • Möjlighet till helkundsrabatt
 • Lägre avgifter när du samlar din pension på ett och samma ställe
 • Bättre överblick över din pension
 • Tillgång till ett brett och kvalitetssäkrat fondutbud med många hållbarhetsinriktade alternativ
 • Möjlighet att välja fonder och risknivå på egen hand
 • Möjlighet till kvalificerad rådgivning såväl före som efter att du gått i pension

Vi står för flyttavgiften

Vi betalar dina flyttavgifter till ditt nuvarande pensionsbolag. Andra avgifter, till exempel marknadsvärdesjusteringar och upplupna fondkostnader, ersätter vi inte.

Vad är flytträtt?  - experten förklarar

- Det är en lag som gör det möjligt att flytta din pension. Du får helt enkelt flytta värdet i din pensionsförsäkring till ett  valfritt försäkringsbolag, istället för att vara låst vid det sparande din arbetsgivare en gång har valt, eller mellan traditionell försäkring och fondförsäkring.

Trifa Chireh - pensionsspecialist

Vad som inte omfattas av flytträtten

- Har du en individuell tjänstepensionsförsäkring med en traditionell förvaltningsform och som är tecknad innan 2007, är det inte säkert att du har flytträtt. Då är det upp till pensionsbolaget att avgöra om du får flytta eller inte. Vissa bolag tillåter dessutom bara flytt av pengar som betalats in efter ett speciellt datum.

För dig som redan gått i pension 

- Många pensionärer har exempelvis gamla försäkringar utan pågående pensionsinsättningar, så kallade fribrev, med både pågående och uppskjutna utbetalningar. Dessa kan nu flyttas och slås ihop till en enda försäkring även om pensionen är under pågående utbetalning.

Utökad flytträtt

- Från och med 1 juli kan du flytta dina individuella tjänstepensionsförsäkringar i fond- och depåförsäkringar tecknade före 2007, vilket inte var möjligt tidigare. Ungefär 90 procent av alla anställda i Sverige har tjänstepension. Det är den delen av pensionen som betalas in av arbetsgivaren. Tjänstepensionen kan vara kollektivavtalad genom fackliga förhandlingar eller bestäms direkt med dig som anställd som även kallas individuella tjänstepensionsförsäkringar. Lagändringarna gäller privata pensionsförsäkringar och individuella tjänstepensionsförsäkringar då många kollektivavtalade tjänstepensioner redan har flytträtt.

Tips!

Om du vill få snabb koll på din tjänstepension - logga in på minpension.se med bank-id. Det tar bara någon minut.

Flytta pension – kundernas vanligaste frågor

 • Ja, du har möjlighet att flytta din pension till vår Garantiförvaltning som garanterar dig 80% av flyttat sparkapital. Du har även möjlighet att byta till Garantiförvaltning i efterhand, exempelvis när du närmar dig pension.


  Hjälpte det här svaret dig? 24 av 34 har fått hjälp av svaret
 • Det tar vanligtvis 1-3 månader att flytta pension beroende på vad det är för typ av pension och vilken handläggningstid som avlämnade pensionsinstitut har.


  Hjälpte det här svaret dig? 19 av 32 har fått hjälp av svaret
 • En flytt av din pension till Länsförsäkringar innebär att du väljer oss som förvaltare av din pension. Du har möjlighet att flytta såväl tidigare inbetald pension som framtida pensionsinbetalningar.


  Hjälpte det här svaret dig? 13 av 21 har fått hjälp av svaret
 • Ja, när pensionskapitalet är överflyttat till Länsförsäkringar har du möjlighet att se det i inloggat läge eller i appen, där kan du följa utvecklingen på kapitalet samt byta fonder.


  Hjälpte det här svaret dig? 44 av 58 har fått hjälp av svaret