Varuförsäkring

Skydda dig mot ekonomisk förlust när dina varor är på väg

Snabb skadereglering och lokal kännedom
Brett skydd för varor och gods under transport
Allriskskydd med låg självrisk på 2500 kr

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.

Om varuförsäkring

Varuförsäkring är en viktig försäkring vid köp och sälj av varor. Transportörens ansvar är nämligen begränsat och du riskerar att varor skadas eller förloras vid transport.

För att kunna försäkra företagets risk till rätt omfattning och premie behöver vi få information om vilka risker som företaget har för varor under transport. Utöver den ordinarie försäkringen kan ett flertal tilläggsförsäkringar också tecknas. Det kan till exempel vara för utställningar eller temperaturreglerade transporter.

Se pris och ansök

TransMax 2.0 är en varuförsäkring som innehåller:

 • Interntransport mellan företagets egna försäkringsställen.
 • Returtransporter av köpta eller sålda varor.
 • Borttransport och destruktion av skadad vara om det behövs.
 • Värde upp till 2 miljoner kronor per transportmedel.
 • Allriskskydd med låg självrisk på 2500 kr.
 • In- och utleveranser av företagets alla varor oavsett leveransvillkor.

Utan försäkring har du ett begränsat skydd för dina varor

Transportörernas ansvar för dina varor under transport är begränsat. Om något skulle hända dina varor får du inte alltid full ersättning utan det baseras på kronor/kg. Dessutom måste transportören ha vållat skadan för att du ska få något alls för de skadade eller förlorade varorna. Det kan med andra ord bli mycket dyrt och tråkigt om varor försvinner eller om det sker en trafikolycka som gör att godset skadas. Framförallt för dig med e-handel, som både importerar varor och transporterar varor till kunder.

Villkor för varuförsäkring

Ladda gärna ner och läs igenom villkoren innan du tecknar försäkringen. Villkor och klausuler från The International Underwriting Association and Lloyd’s Market Association publiceras med tillstånd.

Frågor och svar om varuförsäkring

 • Det är en överenskommelse mellan köpare och säljare som bland annat talar om:

  • Vem som ska betala frakten.
  • Vem som ska stå för risken under transport, lastning och lossning.

  Att du betalar frakten betyder inte per automatik att du står för risken under transport.


  Hjälpte det här svaret dig?
 • Alla varuägare som transporterar varor till sjöss riskerar att drabbas av ett gemensamt haveri. Enkelt uttryckt måste man då dela på räddningskostnaden för fartyg och last tillsammans med övriga varuägare och rederi. Tecknar man en varuförsäkring har man skydd för detta.


  Hjälpte det här svaret dig?
 • Transportören har sannolikt en transportöransvarsförsäkring. För att du som köpare/säljare av en vara ska få ersättning från transportören måste de vara vållande till skadan. Lagstiftningen begränsar deras ansvar vilket gör att de inte alltid ersätter varans fulla värde.

  Har du en varuförsäkring ersätter den skadan i första läget och sedan hjälper försäkringsbolaget dessutom till med kravet mot transportören. Även om inte transportören är skyldig att ersätta fulla värdet är det ändå viktigt att kravet i slutändan hamnar på den som orsakat skadan.

  Det är alltid den som står för risken för transporten som ska reklamera till transportören som kan ha orsakat skadan. Därefter anmäls skadan till det försäkringsbolag där man har varuförsäkringen. Skulle den som inte står för risken ställa ett krav mot transportören är transportören inte skyldig att betala ersättning även om de har orsakat skadan.


  Hjälpte det här svaret dig?
 • Om en vara blir totalskadad i samband med en transport och innehåller miljöfarliga substanser måste den enligt lag destrueras.


  Hjälpte det här svaret dig?
  • Är överenskommelsen att köparen står för risken måste köparen betala säljaren även om varan har förstörts eller kommit bort under transporten.
  • Är överenskommelsen att säljaren står för risken kan säljaren inte kräva att få betalt om varan förstörts eller kommit bort under transporten.

  Hjälpte det här svaret dig?
 • Genom att bestämma vem som står risken innan en transport börjar undviker man onödiga konflikter mellan köpare och säljare. Har köparen/säljaren dessutom en varuförsäkring brukar den vanligtvis gälla för den del av transporten som köparen/säljaren står risken för.

  Ett vanligt problem:

  • Säljaren tycker att den inte har något ansvar för godset när det skickats iväg.
  • Köparen i sin tur anser att den inte ska behöva betala för en trasig vara.

  Lösning på problemet ovan:

  • Kom överens innan – Använd ett leveransvillkor.

   


  Hjälpte det här svaret dig?