Större risk att vägglusen följer med i resväskan

Under 2018 dubblerades antalet saneringar mot vägglöss som Länsförsäkringar Östgöta lät göra för sina kunders räkning, jämfört med året innan. Nu under sommarledigheten kommer många hem från/reser på utlandsresor – och har med sig vägglöss i bagaget.

Antalet drabbade svenska hem ökar för varje år, vilket beror på att vi reser mer och att vägglusen idag har en mycket större motståndskraft mot insektsmedel.

– Det räcker med att du har lagt resväskan på golvet i hotellrummet för att lusen ska kunna krypa in och följa med hem till Sverige, säger Bertil Jansson, skadereglerare på Länsförsäkringar Östgöta.


Mer än dubbelt så många saneringar

2018 lät Länsförsäkringar Östgöta genomföra 483 saneringar i länet mot just vägglöss. Detta kan jämföras med 2017 då antalet var 207.

– Det beror nog på en kombination av att vi har ökat vårt resande och att vi helt enkelt inte vet vad vi ska leta efter, säger Bertil Jansson. Men det finns kännetecken: svart spillning, blodfläckar på lakanet och torkade skalbitar är några indikatorer. Större kolonier av löss ger en lite mjölig doft. Ibland ser du till och med en levande lus.

Människor drabbas väldigt olika av betten från vägglöss. Vissa får stora elaka bett, medan en del knappt får några symtom alls. Men ingenting tyder på att lusen överför sjukdomar.

– Det är mycket svårt att bli av med vägglöss när du väl fått in dem, men det går.  Kemisk bekämpning är den vanligaste metoden, berättar Bertil Jansson. Alternativa metoder är värmebehandling, frysbehandling och giftfria preparat. Tidsaspekten kan vara några dagar upp till månader beroende på scenario och skada.


Att tänka på inför resan:

 • Välj en med hårt skal som plast eller metall. Ta med dig några plastpåsar att lägga kläder och elektriska prylar i – vägglöss kan inte ta sig igenom plast.
 • Använd ficklampefunktionen på din mobiltelefon, så att du enkelt kan kontrollera säng och textilier på din destination.


När du kommer fram till ditt resmål:

 • Ställ bagaget i badrummet först och se över rummet.
 • Titta noga under sängen, syna sömmar och skrymslen – 90 procent av vägglössen finns runt sängen. Upptäcker du små svarta fläckar av spillning eller en lus, be genast att få byta rum.
 • Lägg aldrig väskan på eller under sängen, placera den istället högt och långt borta från sängen. Badkaret är en bra plats om det finns ett sådant.
 • Låt dina kläder ligga kvar i väskan, packa inte upp dem.
 • Lägg tillbaka kläder som du använt i väskan, sprid dem inte i rummet.
   

När du kommer hem:

 • Ta aldrig in väskan i sovrummet, placera den utomhus om du kan, eller i badrummet/duschen.
 • Tvätta alla kläderna i 60 grader, torktumla eller använd torkskåp.
 • Dammsug resväskan kasta sen dammsugarpåsen.


Läs mer på:

https://www.lansforsakringar.se/ostgota/privat/forsakring/forebygga-skador/vaggloss/

Länsförsäkringar Östgöta är ett lokalt kundägt bolag som erbjuder privatpersoner och företag en helhet inom bank, försäkring och fastighetsförmedling. Visionen är att tillsammans med kunder, ägare, anställda och samarbetspartners skapa trygghet och möjligheter i Östergötland. Länsförsäkringar Östgöta är ett av 23 lokala och självständiga länsförsäkringsbolag.

Se alla pressmeddelanden