Emma Persson privatekonom Länsförsäkringar

Dokument & länkar

Alla hjärtans dag – kärleken bra för ekonomi och miljö

Emma Persson privatekonom Länsförsäkringar

Den som bor ensam har högre månadskostnader än den som bor ihop med någon och delar på kostnaderna. Det förbrukar också mindre resurser när vi bor tillsammans och delar på prylar och förbrukningsvaror. Men det är viktigt att ha koll på kostnaderna och att tidigt våga prata om hur man vill lägga upp ekonomin i förhållandet. Här hittar du de bästa tipsen.

Det blir alltmer populärt att bo kollektivt när alltfler ser de sociala, ekonomiska och ekologiska fördelarna med att bo tillsammans. För den som inte kan tänka sig att sträcka sig så långt som att bo i kollektiv kan man minska sitt ekologiska fotavtryck genom att bli sambo med någon.

– Att bo tillsammans har inte bara ekonomiska fördelar, som att man kan dela på kostnaderna i hemmet. Att dela på verktyg, fordon och inköp tär också mindre på jordens resurser vilket blir allt viktigare för många att ta hänsyn till, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Att bo tillsammans kan vara härligt men det är också viktigt att diskutera ekonomi och gärna juridik innan man flyttar ihop. Om en av er flyttar in i den andres lägenhet t ex kan det vara bra att skriva ett samboavtal för att reglera det.

– Glöm inte att prata om ekonomin INNAN ni flyttar ihop. Särskilt om ni har olika ekonomiska förutsättningar och vanor är det här jätteviktigt. Kom överens om hur ni ska fördela hushållets utgifter mellan er och sätt upp gemensamma sparmål till era drömmar. Att planera för en gemensam framtid, även ur en ekonomisk aspekt, kan till och med stärka kärleken, säger Emma Persson.

Spara pengar på att bo ihop - hushållets kostnad per månad

                                                                                       1 person              2 personer

Förbrukningsvaror                                                         120                    150/2

Hemutrustning                                                               570                    670/2

Medier                                                                        1 360                    1 410/2

Hemförsäkring mellanstor stad                                       90                    100/2

Hyra                                                                           5 140*                   5 140*/2

Summa                                                                     7 280                    3 735 per person

Källa: Konsumentverket Koll på pengarna 2018 * Beräknad på vad en person betalar i hyra för eget boende enligt Konsumentverket. Kan dock skilja sig väldigt mycket åt beroende på var och hur man bor.

Här kommer några tips till dig som ska flytta ihop med någon:

  • Genom att bo tillsammans kan ni dela på verktyg, fordon och andra inköp vilket blir bättre för både plånboken och miljön.
  • När ni är två personer i hushållet kan det vara mer ekonomiskt att ta bussen till en stormarknad och handla storpack. Laga mat till matlådor är roligare och sparar pengar.
  • Om någon av er flyttar till den andres bostadsrätt så komplettera gärna med ett samboavtal. Om den som flyttar in inte äger halva lägenheten, bör ni fundera över hur utgifterna för amorteringar och räntor ska fördelas.
  • Gör en sambobudget och kom överens om hur kostnaderna ska fördelas. Antingen kan ni bidra i proportion till hur mycket ni tjänar eller komma överens om en summa som båda ska ha kvar när utgifterna är betalda.
  • Teckna hemförsäkring som gäller för båda.

För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel. 076 -109 27 30
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08-588 418 50

Pressrum med bilder, filmer och logotyper samt kontaktpersoner: https://www.lansforsakringar.se/om-oss/press-media/

Länsförsäkringar på Twitter: www.twitter.com/forsakringar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden

Dokument & länkar