Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad – så kan du planera framåt!

Idag har Riksbanken återigen lämnat styrräntan oförändrad på 4,0 procent. Vår talesperson Johan Swenson ger sin syn på läget och några tips på vägen.

Kommer räntorna att stabiliseras eller sänkas nu?

Den ekonomiska situationen i Sverige är fortfarande ansträngd, men mycket tyder på att läget håller på att förbättras och att vi går mot något ljusare tider. För Riksbankens del innebär det att frågan om räntesänkningar kommer allt närmare. Tidigare har Riksbanken sagt att en räntesänkning under första halvåret i år ”inte kan uteslutas”. Vi får avvakta och se, men en sak är alla ganska överens om, det värsta är nu bakom oss och hushållen kan räkna med lägre bolåneräntor under året.

Ränteprognosen för bolåneräntor 2024 - så påverkas dina bolån | LF (lansforsakringar.se)

Vad innebär det ekonomiska läget för mig som privatperson?

Det innebär att det ekonomiska läget ser ljusare ut framåt. Det är dock alltid viktigt att se över sin egen ekonomiska situation och att göra en budget för att ha koll på läget skapar stabilitet i livet.

Så gör du en lyckad hushållsbudget - Länsförsäkringar (lansforsakringar.se)                       

Många saker är fortfarande dyra, måste jag spara?­­

För att trygga din privatekonomi, och om möjligheten finns, är det klokt att hålla i sparandet och säkerställa att du har en buffert för oväntade utgifter. Det är bättre att justera summan du sparar än att upphöra helt. Kom ihåg att även små summor ökar över tid.

Tips på hur man sparar pengar i vardagen - LF (lansforsakringar.se)

Vilka försäkringar behöver du för att skydda dig, din nära och din privatekonomi?

Det kan vara bra att se över ditt försäkringsskydd så att du är trygg om det plötsligt oförutsedda händer som till exempel ett bolåneskydd – som är en ekonomisk trygghet för dig med bolån och som bidrar till hushållets ekonomiska trygghet vid ofrivillig arbetslöshet, sjukskrivning eller dödsfall.

Bolåneskydd - Låneskydd med vår Bo kvar-försäkring - LF (lansforsakringar.se)

 

Välkommen att höra dig!

Om du behöver rådgivning så finns vi alltid här och kan hjälpa dig, så du får koll på din ekonomi och blir mer rustad inför framtiden.

 

Se alla nyheter