Så skyddar du ditt hus mot översvämning

Minska risken för översvämning och fyll samtidigt på grundvattennivån.

Det blir allt vanligare med extremväder i form av skyfall och översvämningar. Länsförsäkringar Östgöta ger tips om hur du kan minska risken för skador och samtidigt öka grundvattennivån.

Under sommaren är det säsong för skyfall och en översvämning kan skapa stor skada på en bostad och närområdet. Enligt Bertil Jansson, naturskadesamordnare på Länsförsäkringar Östgöta, finns det åtgärder för att både skydda sin fastighet och samtidigt bidra till att höja grundvattennivån.

– Ett alternativ är att göra en stenkista på sin tomt. Du gräver helt enkelt ur en del av tomten och fyller gropen med sten i olika storlekar. De större stenarna i botten och de mindre i toppen.

Stenkista på rätt sätt

Med en stenkista minskar risken för översvämning, men enligt Bertil Jansson måste den göras på rätt sätt.

– Stenkistan ska vara under husnivån och har huset en källare ska stenkistan vara djupare än den. Det är också viktigt att ha ett breddavlopp, skulle stenkistan bli full ska vattnet ha en möjlighet att ta vägen någonstans. Den kan till exempel kopplas ihop med dagvattensystemet.

Andra lösningar är att se till att tomten lutar från huset, sätta kantsten om det finns en källartrapp och se till entrédörren är högre än marknivån.

– Titta även utanför din egen tomtmark, till exempel i kommunens brunnar i ditt område och se till att de är rensade från löv, grus och smuts så att vattnet kan ta sig ner, säger Bertil Jansson.

Om olyckan är framme

Om man får in vatten i en fastighet är det viktigt att inte gå i vattnet. Vattnet kan ha nått strömkontakter och kan då vara strömförande.

– Vi har en skadejour som kan ge råd och tips. Vid en vattenskada handlar det om att begränsa skadorna. Det är också viktigt att inte slänga sådant som har blivit förstört förrän man har pratat med sitt försäkringsbolag för att kunna få ersättning, säger Bertil Jansson.

 

Länsförsäkringar Östgötas skadejour har öppet året om, dygnet runt.

Se alla nyheter