Ojämställdheten hög bland egenföretagare

Idag skiljer det i snitt nästan 9 000 kronor per månad mellan det kvinnliga och manliga egna företagare plockar ut i lön. -Detta leder i sin tur till att kvinnor i snitt får 2 000 kronor i lägre pension per månad, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Se bilaga. Här kan du se skillnader i lön för din kommun, skillnad i pension för ditt län samt i vilka län det finns mest respektive minst företagare.

I genomsnitt tar kvinnliga företagare ut 21 150 kronor i lön varje månad och män tar ut 29 930 kronor, en skillnad på 8 750 kronor i lön. Det betyder att skillnaden i lön är högre för egna företagare än skillnaden i lön för kvinnor och män som är anställda vilket pekar på att ojämställdheten bland företagare är större än hos anställda.

- Den som driver eget företag och tar ut väldigt begränsat med lön får lägre socialförsäkringsförmåner och i den här jämförelsen ser det ut som att kvinnliga företagare är en särskilt utsatt grupp. En anledning är att kvinnor startar företag i yrken där exempelvis timpriset är sämre men även på att även kvinnliga egna företagare tar merparten av det obetalda arbetet i hemmet, säger Trifa Chireh.

För att komma upp i den genomsnittliga skillnaden i pension som män måste kvinnor spara 1 500 kronor varje månad - i 20 år.

Råd till en företagare

  • Om man har möjlighet bör man plocka ut en lön som når upp till brytpunkten för statlig skatt, som i år är 51 000 kronor. Det är viktigt eftersom både allmän pension och allmän sjukförsäkring baseras på lön eller överskott som man tar ut och skattar för.
  • För att få allmän pension behöver du som driver eget företag ta ut lön och betala in skatt samt arbetsgivaravgifter eller egenavgifter till Skatteverket.
  • Förutom allmän pension har 9 av 10 anställda tjänstepension via arbetsgivaren. Som Företagare behöver du själv kompensera för utebliven tjänstepension. Ett riktmärke är att spara minst 4,5 - 6 procent av lön för att motsvara det som anställda med kollektivavtal får. Du kan göra avdrag för privat pensionssparande med upp till 35% av din inkomst från näringsverksamheten.
  • Är man småbarnsföräldrar är det viktigt att man tar ut lön upp till taket för föräldraledighet som ligger på 42 000 kr. Eller vård av barn (vab), där ligger gränsen på 33 000 kr per månad.

Så har vi räknat ut sparandet per månad
Om du sparar 15 000 kr i månaden i 20 år med en genomsnittlig ränta på 4 % före avgifter och skatter kan du kompensera bortfallet av pensionen på 2000 kr i månaden.
 

Statistik (SCB)
Visar antal företagare samt inkomst av löne- och företagarinkomst 2021. Företagare inkluderar även anställda i eget aktiebolag.

Se alla nyheter