Sveriges största brandövning

Du har säkert varit med om en brandövning någon gång. Men har du gjort en där hemma? Lugn, du är inte ensam. Trots att de allra flesta bränder där människor skadas sker i hemmen är det få av oss som har gjort slag i saken och brandövat med våra nära och kära. Nu kan du vara med och ändra på det. Brandöva med oss i Sveriges största brandövning!

Den bästa branden är den som aldrig startar

Bränder går att förebygga. Att ha rätt utrustning där hemma är viktigt, men det är också helt nödvändigt med kunskap. Prata med dina nära och kära. Har du barn? Låt dem vara med och tända och släcka levande ljus. Förklara hur de ska göra om de upptäcker att det brinner. Och se till att alla hemma vet hur man använder brandfilt och brandsläckare.

Här hittar du tips och råd kring hur du gör ditt hem brandsäkert och tryggt.

Fler tips för att förebygga bränder

Har du rätt utrustning hemma?

Med rätt utrustning hemma kan du släcka små bränder och förhindra att de blir till större olyckor. Gör vår brandkoll, en checklista där du kan se om du har all utrustning hemma som du borde ha.

Gör brandkollen

Snabba fakta om bränder

De flesta bränder inträffar när vi är hemma på kvällen och lagar mat, tänder ljus eller myser framför en brasa. Om vi vet mer om bränder blir det lättare för oss att förebygga dem.

Visste du till exempel att:

  • Det är cirka 100 personer varje år som dör i bränder. 80 procent gör det där de känner sig tryggast - i hemmet.
  • Hälften av alla som dör i bränder är över 65 år. Sviktande minne, sämre rörlighet och att man använder sömntabletter är vanliga orsaker.
  • Den vanligaste orsaken till brand i småhus är soteld. I lägenhet är den vanligaste orsaken att man glömt spisen på.
  • De flesta bränder startar i köket, förutom i de småhus som har eldstad.
  • Det är vanligast att det börjar brinna under årets mörka månader. Då är vi ofta inomhus och tänder ljus eller eldar i brasan. Kvällen är också den tid på dygnet då det oftast börjar brinna.

Länsförsäkringar Östgöta