Energilån
Energilån

Energilån

Energilånet är ett lån du kan söka när du ska göra ditt boende mer energisnålt. Det kanske är dags att byta ut ett gammalt värmesystem mot något mer miljövänligt eller installera solceller för att sänka elkostnaden. Ansök i appen.

 • 5,60 % ränta
 • Möjlighet till lägre energikostnader
 • Ingen säkerhet och alltid 14 dagars ångerrätt

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.

Fakta om energilån

Ränta

Räntan är rörlig och uppdaterades senast 2023-05-11.

Uppläggningsavgift
575 kr

Räkneexempel

För ett lån på 100 000 kronor med rak amortering upplagt på 5 år (60 avbetalningar) med en uppläggningsavgift 575 kronor och rörlig årsränta 5,60 % blir den effektiva räntan 6,01 %. Totala beloppet att betala tillbaka blir 114 810 kronor. Första återbetalning 2 134 kronor och sista 1 675 kronor. Årsränta per 2023-05-11.

Energilån - när du vill spara energi

Ett energilån är ett privatlån du kan ansöka om när du vill göra förändringar på ditt boende som kommer spara energi. Till exempel investera i bergvärmepump, skaffa energisnåla fönster, solceller eller tilläggsisolera vind och andra utrymmen.

Vem kan ansöka om energilånet?

För att kunna ansöka om ett energilån behöver du:

 • Ha fyllt 18 år
 • Ha dina bolån hos Länsförsäkringar. Om du vill flytta ditt bolån till oss hjälper vi till med allt det praktiska.
 • Inte ha några betalningsanmärkningar

Hur mycket får jag låna?

Det minsta möjliga lånebeloppet är 50 000 kronor.

Vilken ränta får jag?

Räntan på energilånet är 5,60 procent. Återbetalningstiden på lånet är 1-10 år.

Så ansöker du om energilån

Du ansöker i Länsförsäkringars app. För att kunna ansöka behöver du ha dina bolån hos Länsförsäkringar.

 1. Logga in i mobilappen.

 2. Gå till menyn uppe i vänstra hörnet och klicka på Lån och välj Privatlån.

 3. Under "Vad du vill låna till" väljer du ”Annan konsumtion” och i fritextfältet ”Typ av konsumtion” skriver du vad du vill låna till, exempelvis solceller, isolering eller bergvärme.

 4. Godkänd villkoren och skicka in din ansökan.

 5. Gå till menyn igen och klicka på Kontakta oss. Välj Meddelanden - Skriv ett meddelande och ladda upp dokument som styrker det du ska göra, till exempel en offert eller bygglov.

 6. Nu är du klar! Vi hör av oss så fort vi har gått igenom din ansökan.

Om ni är två som ska ansöka om lån

Om du ska ansöka om ett energilån tillsammans med någon behöver ni kontakta oss.

Vad kan ett energilån användas till?

Ett energilån kan du använda till saker som får ditt hem att bli mer energieffektivt. Till exempel om du behöver låna till att installera solceller eller för att tilläggsisolera dina fönster. En bostad som förbrukar lite energi har också större möjlighet att få ett grönt bolån och därmed en lägre ränta. 

Installera solceller

Med en skräddarsydd solcellsanläggning kan de flesta tak producera solel. Det kräver inget bränsle och ger inga utsläpp och jämfört med andra energikällor är solcellers miljöpåverkan låg. Den största miljöpåverkan sker vid tillverkningen, men inom inom ett par år har den fossilfria solelen som produceras kompenserat för utsläppen.

Isolera fönster och dörrar

Att tilläggsisolera är en bra affär, både för dig och för miljön. Det du satsar i material och tid får du oftast igen på sikt. Det är ett effektivt sätt att spara energi. En annan variant är att byta till energisnåla fönster eller energianpassa de fönster du redan har som brukar vara en vanlig energitjuv.

Byta ut värmesystem

Genom att byta ut ditt gamla värmesystem mot ett mer miljövänligt gör du både miljön och plånboken en tjänst. Det finns många olika gröna alternativ. Om det är bergvärmepump, luft-vattenvärmepump eller fjärrvärme som passar bäst, beror bland annat på vilken typ av uppvärmning du har idag och din energiförbrukning.