Tips för en jämställd ekonomi

Det är lätt hänt att den som har lägst lön lägger ner mer tid på hushållsarbete och på att ta hand om barnen. Det gör att ekonomiska skillnader mellan könen ökar. Så kan du bryta gamla könsroller och skapa en jämställd ekonomi.

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.

3 tips för mer jämställdhet hemma

Planera fritid och arbete tillsammans

Vill du och din partner lägga tid på något utöver jobbet? Prata igenom vem som vill ha möjligheten att vara ledig mer och i vilken utsträckning. Kanske är ett alternativ att båda parter i förhållandet kan gå ner i arbetstid istället för att en av er prioriterar barn och den andra yrkeslivet.

Om ni är överens om att bara en av er ska arbeta mindre eller vara hemma mer med barnen, är det viktigt att spara till den som har lägre inkomst. Det har även stor betydelse om relationen skulle förändras i framtiden.  

Ha eget sparande båda två

Se till så att ni båda har eget sparande och kompensera eventuellt den som arbetar deltid. Tänk på att det i vissa fall kan vara bra att göra sparpengarna till enskild egendom, för att vara säker på att pengarna tillhör den personen vid en eventuell skilsmässa.

Kom också ihåg att ha olika sparanden för olika ändamål, så får du en bättre överblick och undviker att blanda ihop pengarna du har sparat till semestern och pengarna till pensionen.

Dela på ansvaret för ekonomin

Är det någon i relationen som har mer ekonomiskt inflytande? Det vill säga om någon i relationen oftast tar beslut när nya saker ska köpas eller tar mer ansvar när det gäller er gemensamma ekonomi. Är ni nöjda med uppdelningen eller vill ni förändra något? Försök, i den mån det går, att dela på det ekonomiska ansvaret.

Frågor om jämställd ekonomi i din relation?

Boka en tid för rådgivning med oss så tittar vi på din och din partners ekonomiska förutsättningar. Utifrån det kan vi lägga upp en plan för hur ni kan få en bättre och mer rättvis ekonomi.