Sparande i orostider

Stigande inflation och osäkerheten i omvärlden påverkar vår ekonomi här i Sverige och gör att många känner oro. Våra experter Emma Persson och Trifa Chireh ger sina bästa tips kopplat till sparande och pension.

Sparande i orostider

Svajig börs, höga el- och bränslepriser och dyrare matvaror leder till att många känner oro över sitt sparande.

I tider som dessa är det lätt att ta beslut utifrån oro och viljan att skydda sina pengar. Stress och oro är inte bra förutsättningar för att fatta stora beslut kring sin ekonomi.

De allra flesta sparare gynnas i längden av att sitta stilla i båten än att försöka tajma marknaden. Det är därför viktigare än någonsin att hålla sig till sin strategi. Tänk långsiktigt och kom ihåg varför du började spara från början.

Fortsätt månadsspara på börsen

Om du har möjlighet ska du fortsätta månadsspara. På kort sikt kommer det förmodligen fortsätta att vara en stökig och oviss tid, men som investerare på börsen ska du alltid ha det långsiktiga perspektivet i åtanke. Försök att tänka på att:

  • Historiskt har de som hållit i sitt sparande i stökiga tider ofta blivit vinnare i slutändan. 
  • Genom att fortsätta månadsspara i fonder får du fler fondandelar när börsen går ner.
  • Du slipper fundera på om det är rätt tid att köpa eller inte.
  • Du vet med säkerhet att sparandet blir av.

En buffert är bra att ha

Även om det kan ta tid så har börserna återhämtat sig efter tidigare kriser och krascher. Se till exempel IT-kraschen, finanskrisen och coronakrisen. Nyckeln är att ha tålamod nog att vänta och vara trygg i att du inte behöver pengarna inom en snar framtid. Därför är det bra att se till att du också har tillgängliga pengar. Exempelvis en buffert på minst två månadslöner på ett sparkonto, som skulle minska stressen om något oförutsett händer. Som nu, när en del utgifter stiger lite. 

Icons/70px/Quotation-mark-70
I sådana här tider är det viktigare än någonsin att försöka tänka långsiktigt och komma ihåg varför du började spara från början.
Emma Persson, privatekonom

Vad händer med mitt pensionssparande?

Pensionssparande handlar om långsiktighet. Hur du ska resonera styrs både av din ålder och vilka ekonomiska risker du är beredd att ta. Tänk på att pensionen består av olika delar som påverkas olika mycket vid en börsnedgång.

Läs mer om de olika pensionsdelarna och hur de påverkas

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna

Hur länge och hur mycket måste jag spara?

Få en uppskattning på hur mycket du måste spara i månaden för att nå ditt uppsatta mål.

Testa vår sparkalkylator