Färre trafikolyckor med ny lag mot rattsurfning?

Det tror Måns Zakrisson som jobbar som skadeförebyggare inom motor på Länsförsäkringar Jämtland. Från och med den 1 februari 2018 är det förbjudet att använda mobilen när du kör om du håller den i handen.

Rattsurfning har blivit ett växande problem och enligt Transportstyrelsen så sms:ar 56 procent av alla 18-30-åringar när de kör bil. Bland alla svenskar är siffran 37 procent. Om man tittar bort från vägen i två sekunder i 40 km/h hinner bilen rulla 22 meter – eller 50 meter om man kör 90 km/h.

– På den tiden hinner mycket hända i trafiken, utan att man som bilförare har en chans att reagera eller agera. Till det ska tilläggas att genomsnittlig reaktionstid är en sekund, dvs. även om man har full uppmärksamhet i trafiken rullar man 25 meter innan man ens fått foten på bromsen om man kör 90 km/h, konstaterar Måns Zakrisson.

Och alltför många trafikolyckor beror på att bilförarna använder mobilen eller annan utrustning samtidigt som de kör.

– Vi ser en tydlig koppling mellan skadeutvecklingen och rattsurfning. Skadekostnaderna bland de unga bilägarna har ökat med 30-40 procent de senaste fem åren, säger Måns Zakrisson, Länsförsäkringar Jämtland.

Inför julen är det många som kör långa sträckor för att fira jul och julstressen gör sig ofta påmind.

– Mitt tips är att lägga bort mobilen redan nu, så ökar chansen att julen kan firas med nära och kära som planerat, avslutar Måns Zakrisson.

Profilbild för Måns Zakrisson

Måns Zakrisson

Underwriter och riskanalys
Östersund

Den nya lagen träder i kraft från 1 februari 2018

Enligt lagen får du som förare inte använda exempelvis mobiltelefon eller GPS på ett sätt som gör dig ouppmärksam och farlig i trafiken.

Lagen säger: "vid färd på väg med ett motordrivet fordon, ägna sig åt aktiviteter såsom användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet. Den som bryter mot bestämmelserna kan dömas till penningböter."

Tänk på att lagen är till för att skydda dig och andra i din omgivning.

Läs mer på Transportstyrelsens webbplats

Se alla nyheter