Därför hjälper LF Jämtland högstadieelever att plugga

Under vårterminen 2023 träffades flertal högstadieelever och gjorde läxor. Frivilligt, efter skoltid och med hjälp av studenter från universitetet. Bakom satsningen står Stiftelsen Läxhjälpen tillsammans med LF Jämtland och förhoppningen är att fler jämtländska elever ska gå ut nian med gymnasiebehörighet. – Man känner att man bidrar med någon viktigt, säger studenten Evelina Sarlin.

Studenten Evelina Sarlin hjälper högstadieeleverna Esra Huyuk (till vänster) och Josephine Liljekvist.
Studenten Evelina Sarlin hjälper högstadieeleverna Esra Huyuk (till vänster) och Josephine Liljekvist.

Theo, Esra, Wilhelm, Josefine och Pontus är lite trötta efter en redan lång dag men motivationen lyser igenom när de får lite extra hjälp med läxorna. Det är godkända betyg och gymnasiebehörighet som hägrar och än större drömmar om framtiden. Till sin hjälp har de ”läxhjälpare”, studenter från universitetet.

När vi hälsar på är de tre läxhjälpare som stöttar och peppar eleverna att lägga i extra växel när skoldagen för de allra flesta redan är slut.
– Vissa dagar kan det vara lite svårare att motivera men det märks att de vill vara här, säger Evelina Sarlin, som till vardags är psykologstudent vid Mittuniversitetet.


Läxhjälpare Jacob Ringeby i dialog med Theo Kroik (till vänster) och Wilhem Kroik.

Stiftelsen Läxhjälpen har ett mål, att fler elever ska få gymnasiebehörighet. Tack vara Länsförsäkringar Jämtlands stöd kan nu kan elever i fyra skolor i kommunerna Bräcke, Ragunda, Åre och Östersund få läxhjälp för att nå sina mål.
– Antalet elever som går ut nian med gymnasiebehörighet är något lägre än riksgenomsnittet i Jämtland och Härjedalen. Att säga att gymnasiebehörighet är viktigt är en underdrift, sambanden mellan utbildning och både fysisk och psykisk hälsa är övertydliga. Betygen i just årskurs 9 är extra viktiga, menar Karin Mattsson, styrelseordförande på LF Jämtland. 


"Att fler elever får gymnasiebehörighet stärker länet på många sätt. Det är helt enkelt en vinst för alla hur man än mäter och räknar." Karin Mattsson, styrelseordförande LF Jämtland.

Att LF Jämtland engagerar sig i högstadieelevers studieresultat är en ganska enkel matematik.– Vi hör ju ihop med länet. LF Jämtland ägs av sina kunder och finns bara i Jämtland och Härjedalen. Det som är bra för länet, är bra för dig som bor här och även för LF Jämtland. Att fler elever får gymnasiebehörighet stärker länet på många sätt. Det är helt enkelt en vinst för alla hur man än mäter och räknar, menar Karin Matsson. 

För det här gänget som träffas två gånger i veckan på Parkskolan är bilden samstämmig. Det är viktigt att vara här och det hjälper att under lite lugnare former få tid och hjälp att fokusera på det som är svårare. Det är mindre antal elever och färre störningsmoment.
– Idag ska jag jobba med en labbrapport och här blir jag mindre störd, berättar eleven Esra Huyuk.


Esra Huyuk, med Theo Kroik i bakgrunden.

För Evelina Sarlin, Maria Schwenninger och Jacob Ringeby som arbetar som läxhjälpare är det också en vinst. För Jacob som studerar till lärare är det värdefull erfarenhet och även för Evelina som vill arbeta med barn och unga i framtiden.
– Det är en bra erfarenhet samtidigt som det är väldigt givande och man känner att man bidrar med någon viktigt, säger Evelina Sarlin.

Det märks att läxhjälparna har en fin relation med eleverna. Eleverna berättar om funderingar och planer kring gymnasieval men också att läxhjälpen gjort stor skillnad och varit avgörande för att klara skolan. I klassrummet finns en generell känsla av drömmar som blivit lite mer verkliga och lite mer möjliga. Här finns framtida specialistsjuksköterskor, frisörer, elektriker och många fler.
– Vi och hela länet behöver Theo, Esra, Wilhelm, Josefin och Pontus som kommer fortsätta utveckla och bidra till den plats vi älskar och kallar hemma. Det är därför Länsförsäkringar Jämtland stöttar högstadieelever med sina studier. Vi hör alla ihop och både länet och framtiden delar vi tillsammans, fastslår Karin Matsson.

Se alla nyheter