Av: Krister Holm

Med LF-teamet kan Hakfelt fokusera på framtiden

Ibland är det tufft och marginalerna små men det går bra för legotillverkaren Hakfelt i Bräcke som nästan växt ur sina lokaler. Att det går bra är viktigt för fler än dem själva, de är en av de större arbetsgivarna i kommunen och betyder mycket för bygden. För att fokusera mer på jobbet och medarbetarna fokuserar de mindre på bank, pension och försäkring. Det kan de göra tack vare ett helkundsteam från Länsförsäkringar Jämtland.

Hakfelt är en stor och viktig arbetsgivare i Bräcke
Den personliga kontakten och en samarbetspartner som känner till de lokala förutsättningarna är viktiga för bröderna som driver Hakfelt i Bräcke.

Hakfelt är legotillverkare. Nej, inte den typen av bitar vuxna kliver på när barnen missat att städa undan utan det handlar om uppdragstillverkning. Monteringsfärdiga plåtdetaljer som sitter på olika maskiner.
– En av de mer spännande sakerna vi tillverkat är ett fäste till rivningsrobotar som användes när man sanerade efter kärnkraftsolyckan i Fukushima, berättar Pontus Hakfelt.

Tuffare ekonomiskt klimat
Hakfelt startades 1991 av Fredric och Pontus Hakfelts pappa. 2019 tog sönerna över som ägare och har idag rollerna som vd respektive marknadschef. Att det är ett tuffare ekonomiskt klimat nu märker de båda av. Räntor och inflation gör att deras beställare är mer försiktiga och många kunder sänker sina lagernivåer. Ordrar kommer med kortare ledtider och osäkerheten är större.
– För oss blir det svårare att planera med personal och mycket annat men vi har goda och långsiktiga relationer med våra kunder och gör det bästa vi kan, berättar Fredric Hakfelt.

PS4A9268.jpgPersonal och kompetens är ständigt på agendan för Hakfelt som vill fortsätta att utvecklas i Bräcke. 

Att medarbetarna är viktiga syns överallt och det är en familjär känsla på fabriksgolvet. För personalen finns gym, massage på arbetstid, biljardbord och mycket annat för att Hakfelt ska behålla kompetens och fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare.
– Personal och kompetens är den viktigaste frågan för kommunen, länet och företagandet. Det är också en viktig fråga för oss. Våra medarbetare är oerhört viktiga för vår utveckling, säger Fredric Hakfelt och får medhåll av sin bror.

Ett team på fem personer för allt inom bank och försäkring
Karin Långström arbetar med företagskunder på Länsförsäkringar Jämtland och känner väl till förutsättningar för länets företagare. Tillsammans med sina kollegor har hon satt ihop ett team med fem personer som bättre ska kunna serva Hakfelt med mer av det de behöver.
– Traditionellt har man vänt sig till en bank, ett försäkringsbolag och kanske en tredje eller fjärde part för kredit och pensionslösningar. Vi vill göra det enklare med en ingång som tar ett större grepp kring vår service både när det gäller företaget men även privat för de som arbetar där, säger Karin Långström företagsrådgivare.

För Fredric och Pontus är tillit och den personliga kontakten viktig hos en samarbetspartner. Oavsett om det gäller stora maskintillverkare som behöver tillverkade delar eller ett bank- och försäkringsbolag som kan hjälpa till när det behövs. 1997 brann hela verkstaden ner.
– Farsan sa att vi aldrig kommer byta försäkringsbolag för hjälpen vi fick från Länsförsäkringar Jämtland var så bra, berättar Fredric och Pontus fortsätter
– Vi känner oss som kunder på riktigt och att det är någon som förstår vår verksamhet och vilka behov vi har.

PS4A9162_16x9.jpg
Kontraktstillverkning har många utmaningar och marginalerna är små men det går bra för Hakfelt och ibland känns lokalerna för små. 

Sedan bröderna tog över har de expanderat och ibland känns den 6 000 kvadratmeter stora fabriksytan för trång. 2022 var ett rekordår men det svänger snabbt i branschen och anpassningsförmåga är viktigt.
– Det gör att vi på Länsförsäkringar Jämtland också måste vara flexibla och anpassningsbara. Med vår kunskap och den nära kontakten kan vi jobba mer proaktivt och ge stöd för olika beslut inte minst när det är tuffare, säger Karin Långström.

Finns inget alternativ till Bräcke
Svetslopporna flyger över fabriksgolvet när Fredric och Pontus visar runt. Det är många maskiner och mycket som ska fungera. I framtiden vill de båda se om de också kan ta fram fler egna produkter. De säljer redan en plog för nedgrävning av bredbandsfiber och har många idéer men tiden räcker inte alltid till.

Även Bräcke som plats behöver uppmärksamhet och brödernas kärlek till hembygden skiner igenom i mycket. På några lastlådor i trä som åker i väg till kunder står det ”Jakt och fiske i Bräcke”. Ett rakt reklambudskap och kanske når det någon som hittar det bröderna Hakfelt redan funnit.
- Det är så mycket som är härligt här. Skogen, naturen, läget med bra kommunikationer. Lugnet men samtidigt närheten till allt. Det finns helt enkelt inget annat alternativ, säger Fredric Hakfelt och Pontus nickar instämmande.

Vill du veta vad vi kan göra för ditt företag?

Se alla nyheter