Trygghetsvärdar på skolor

För att unga ska kunna prestera under skoltid behövs en miljö som kännetecknas av respekt, kamratskap och studiero. Detta är inte en självklarhet överallt. Därför finansierar vi trygghetsvärdar vars syfte är att skapa en lugn och trygg tillvaro för eleverna under skoltid.

trygghets play.jpg

“I sjuan skolkade jag mycket. Men så började trygghetsvärden prata om framtiden och jag förstod vad som kunde hända om jag fortsatte skolka.”

I samarbete med Reningsborg finansierar vi fyra trygghetsvärdar på utvalda grundskolor i Göteborg. Trygghetsvärdarna finns som ett stöd för eleverna på raster för att de ska kunna känna sig trygga och veta att det finns en extra vuxen att vända sig till. Syftet är att skapa en lugn och trygg tillvaro för eleverna samt främja kamratskap, studiero och respekt för varandra. Trygghetsvärdarna arbetar på skolor i Bergsjön, Lövgärdet, Biskopsgården och Tynnered. Både elever och personal vittnar om att trygghetsvärdarnas närvaro bidrar till positiva effekter i skolmiljön.

 

"Det känns fint att eleverna vet att jag finns i skolan för dem varje dag och att vara en extra trygg vuxen i deras liv. Många av ungdomarna vet vem jag är och att jag finns där för dem" - Belton Mubiru, trygghetsvärd.

"Det jag uppskattar allra mest med att vara trygghetsvärd är att bygga på relationerna med eleverna och lärarna. Och det är väldigt givande att vara en extra vuxen som finns till i mellanrummen mellan lärare, fritids och eleverna. Det behövs och uppskattas verkligen och är ett förtroende att förvalta på bästa sätt" - Malin Olsson, trygghetsvärd.

"Det jag uppskattar mest med att vara trygghetsvärd att jag kan göra skillnad långsiktigt och att det får ta den tid det tar. Jag älskar barn med olika bakgrunder och är så glad att få arbeta med dem och ha friheten jag har i mitt uppdrag. 

Det är en förmån att få vara en del i barnens liv och hjälpa dem till bättre förutsättningar i sin vardag. Jag är tacksam och uppskattar möjligheten att få göra det jag brinner för via Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän" - Lena Sjöberg, trygghetsvärd.

"Jag har verkligen världens bästa jobb! Det är en förmån att få möta barnen på mellanstadiet varje dag. Jag finns till hands för dem på skolgården under rasterna som en trygg vuxen. I mitt jobb som trygghetsvärd får jag vara en pusselbit i barnens uppväxt och möjlighet att kunna påverka, hjälpa och forma deras framtid" - Torbjörn Lindkvist, trygghetsvärd.