Se upp för vilt i trafiken

I genomsnitt sker en viltolycka var åttonde minut någonstans i Sverige. Under höstmånaderna behöver du vara extra vaksam när djuren är mer rörliga. Viltolyckorna fördubblas under den perioden. Var uppmärksam och sänk farten i områden där vilt rör sig.


När på dygnet är risken som störst?

I gryningen och skymningen är vilda djur som mest aktiva och risken för kollision som störst. Då är det viktigt att anpassa farten efter väglag och sikt. Ett djur kan korsa din färdväg när som helst och var som helst — till och med i tätbebyggt område.

Vilken typ av viltolycka är vanligast på våra vägar?

I Sverige är den vanligaste viltolyckan en kollision med rådjur följt av krock med vildsvin. Bägge olyckstyperna har ökat senaste åren. Allvarligast är en krock med älg, där risken för personskador är som störst.

Så här undviker du att krocka med vilt

  • Anpassa farten och håll uppsikt på både vägen och terrängen intill.
  • Kör försiktigt där viltstängsel saknas.
  • Var särskilt uppmärksam i skymning och gryning.
  • Många djur är flockdjur – fler än en kan dyka upp.
  • Ta varningsskyltar på allvar.

Råkat ut för kollision med vilt? Läs om hur du anmäler viltolyckan

Skaffa viltolycksremsan

Viltolycksremsan är ett orange band som du sätter upp på den plats där du sammanstött med ett djur, så att eftersöksjägare lätt kan hitta platsen och börja spåra djuret. Remsan innehåller också information om hur du kan förebygga en viltolycka och bilder på de djurarter som om du sammanstöter med har skyldighet att anmäla till polisen via 112.

Viltolycksremsan skaffar du på närmaste bilprovning eller skriver ut en enklare version från Viltolycksrådets webbplats.

Enligt lag är du skyldig att göra en polisanmälan även om djuret inte verkar skadat. Enligt jaktförordningen §40 är vilda djur: björn, varg, järv, lodjur, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.

Vilken bilförsäkring behöver jag?

Din helförsäkring täcker dina skador på fordonet. Har du tilläggsförskringen MER så har du en reducerad självrisk vid en viltskada.

Se vår bilförsäkring

Läs också

Smart att nobba mobilen

Du ska ju bara kolla sms:et. Under tiden hinner bilen rulla 20 meter utan kontroll.

Därför blir det nobben till mobben

Ecodriving – klimatsnäll körstil

Slipa din förmåga att ratta bilen utan att slösa bränsle.

Hitta tekniken här

En guide till livet bakom ratten

Allt och lite till som gör ditt bilägande smart och säkert.

Se alla artiklar