Slit – men inget släng i den gröna verkstaden!

Man brukar säga att vi lever i ett slit- och slängsamhälle. Jimmy Ilou vet allt om slit – men knappt vad släng är. Vi hälsade på hos en annorlunda bilverkstad.

Hos Gävle Bilrikt på Rälsgatan i Gävle har man alltid mycket att göra, men förstås extra mycket strax efter sensommarens översvämningar. Bekymrade bilägare sätter ofta sitt hopp till ägaren Jimmy Ilou och hans kollegor. Det är som att ordet ”hållbarhet” svävar över anläggningen.
Ambitionen när de får in skador är glasklar. De lagar allt som går att laga och ser en sport i att återanvända.
– Vi säger aldrig nej, vi säger att vi löser det här, berättar Jimmy Ilou.
Totalt är de åtta anställda som jobbar på verkstaden och två som jobbar i bolaget Påbyggargruppen som utrustar och bygger om företagsbilar.

Jimmy Ilou har haft sitt företag i tio och ett halvt år nu, en märkesverkstad auktoriserad på Mercedes och Ford, men också en allverkstad med alla försäkringsbolag som kunder.
– Vår ambition är att laga grejer, allt går att laga. Vi är bäst på det, det är ingen som slår oss där, slår han fast.Med hållbarhet som nyckelord i en bilverkstad gäller det att mellan varven bli någon form av Uppfinnar-Jocke. Det enkla är ju att kasta och beställa nyproducerat.

Bilrikt_500x700.jpg

Allt som går ska alltså lagas. Det är det mest hållbara. Går inte det söker man en begagnad del och i allra, allra värsta fall en ny. Jimmy Ilou suckar lite:
– Men det känns alltid som ett nederlag. Oftast finns delar för att ersätta det som inte ens det här teamet lyckas laga i närområdet. Annars letar de runt om i landet.

Icons/70px/Quotation-mark-70
Jag tänker ta på mig ledartröjan och bli den mest miljövänliga verkstan i stan. Jag ger mig inte förrän jag är bäst.

– Hellre en begagnad huv från Skåne än att beställa en ny som ska tillverkas och skickas från Tyskland. Det här sättet att tänka är det enda rätta, vi har bara en planet, säger han.
De har satsat stora pengar på bra verktyg och utbildning.
– Det gör att vi kan göra avancerade riktningar på olika knöliga delar, att vi lagar plast men även aluminium. Just aluminium är vi ensamma om i stan, berättar han. I verkstaden finns alla möjliga, och en del omöjliga, verktyg som behövs.
Jimmy Ilou fortsätter:
– Många verkstäder slänger den där motorhuven som har fått en bula bara för att det är aluminium. Det känns därför bra att vi i stället lagar.

Han har ett stort bilintresse och har drivit Mercedesverkstad i Gävle tidigare innan han lämnade bilbranschen för att jobba med byggnadsvård åt länsstyrelsen några år.
– Jag renoverade gamla kyrkor och herrgårdar innan jag återvände till verkstadsjobbet, säger han.
Intresset för det gamla och att återskapa kanske är medfött?
Han kommer från en gammal smed- och plåtslagarsläkt i Karlholm. I entrén till verkstaden hänger en handsmidd skylt med företagsnamnet som hans mamma Doris Ilou, framstående konstsmed, gjort.
Om han själv kan smida? Nja, han säger att han kan smida men ”inte som morsan kunde”.
Även om den största miljönyttan för företaget ligger i att laga är det också viktigt för Jimmy Ilou att arbetslivet i stort också är hållbart.
– Vi sorterar alla sopor och har hundra procent förnybar el. Vi köper begagnade datorer och telefoner, det handlar både om pengar och miljö.

Länsförsäkringars Hållbarhetspris 2021

Gävle Bilrikt AB har under många år jobbat mot en mer hållbar verksamhet, som innefattar sociala-, ekonomiska- och miljömässiga aspekter. Ett arbete som uppmuntrats med 2021 års Hållbarhetspris.

Vårt Hållbarhetspris

Dessutom håller företaget på att konvertera till LED-belysning i hela den 975 kvadratmeter stora verkstaden. Alla förbrukningsmaterial ska vara så miljövänliga som möjligt, från fönsterputs till grundfärger. Kläderna tvättas på plats i stället för att någon firma hämtar och transporterar. Pappmuggar är bannlysta till det, förstås, miljömärkta kaffet.
– Vi hjälps åt för att det ska bli så bra som möjligt. Det är förresten så vi jobbar med allt. Vi har inga chefer utan det är vi tillsammans som sköter det här på det sätt vi tycker. Jag är ute på golvet precis som alla andra, berättar han. Ska vi anställa får alla vara med och tycka, ska vi investera får alla vara med och tycka. Det funkar jättebra. Vi hjälps åt också på fritiden, om det är någon som har bekymmer. Det blir som en familj, säger Jimmy Ilou.

Det roligaste med jobbet är variationen. Alla skador kräver olika insatser.
– Sedan är det kul att hänga med i utvecklingen. Nu är det elbilar som vi har certifierat oss för.
Nästa stora investering på tur är solpaneler på taket för att därmed bli självförsörjande på el. Han skrattar lite:
– Jag tänker ta på mig ledartröjan och bli den mest miljövänliga verkstan i stan. Jag ger mig inte förrän jag är bäst. Varför? Jag har ju barn och de ska ha barn. För mig är det viktigt och jag vill inte förstöra för dem.

Text Lena Nyblad
Foto Stéfan Estassy


LF Gävleborg