Spara i fonder

Lär dig mer om fonder och börja fondspara direkt

Bli kund och börja spara i fonder

Ansök om att bli bankkund så kan du komma igång att fondspara direkt.

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.

Lär dig mer om fonder

En fond är en samling värdepapper, till exempel aktier och obligationer, som du äger tillsammans med andra som sparar i fonden. I Fondskolan får du lära dig mer om fonder. Här ger vi dig en grundläggande genomgång av de olika fondtyperna och de risker som kommer med fondsparande.

Fondskolan
Vad är en fond

En fond är en samling värdepapper, till exempel aktier och obligationer, som du äger tillsammans med andra som sparar i fonden. Den förvaltas av en eller flera förvaltare på ett fondbolag.

Det är vanligt att en fond placerar i minst 20-30 olika värdepapper. Därför är fonder ett bra sätt att sprida risker när du sparar. Stiger värdet på fondens förmögenhet, stiger också värdet på din andel i fonden.

Fondtyper
Risker när du fondsparar

Bästa fondbolag

2019 blev Länsförsäkringar utsett till Sveriges bästa fondbolag av det globala fondanalysföretaget Morningstar. Utmärkelsen är ett fint kvitto på att våra erbjudanden och fonder skapar värde för dig som kund.


 

Fördelen med fondsparande

graf-borsutveckling.jpg

Klicka på bilden för att förstora den.

Fondsparande innebär en risk. Pengarna kan minska i värde, men ett månadssparande i fonder ger pengarna chansen att växa snabbare än om de bara ligger på ett sparkonto. Grafen intill visar den svenska börsutvecklingen de senaste dryga 20 åren. Som du ser går det upp och ner men över tid brukar kurserna stiga.


Så börjar du spara i fonder

Att börja spara i fonder kan vara lätt. Följ våra fyra enkla steg och kom igång med ditt fondsparande direkt.

Börja fondspara – steg för steg

Flytta dina fonder till oss

Du kan enkelt flytta fonder som du har hos en annan bank till oss och samla allt på ett ställe. Helt utan skattekonsekvenser eller avgifter.

Läs mer om hur du flyttar dina fonder till oss


Mer om fondsparande

Fondspara med Investeringshjälpen

Man och kvinna i möte.

Investeringshjälpen ingår i vårt nyhetsbrev Sparutsikter. Här ger våra experter sin syn på det ekonomiska läget i Sverige och världen.

Spara till dina drömmar

Äldre par håller handen på stranden.

Det är ofta lättare och roligare att spara till ett konkret mål. Sparnavigatorn i vår app guidar dig i ditt sparande.

Spara till barnen

Det som motiverar de flesta att spara till sina barn är viljan att ge dem extra bra förutsättningar när vuxenlivet tar sin början.


Viktig information

Skatteregler för fonder

Fonder schablonbeskattas och du får automatiskt en schablonintäkt i din deklaration under inkomst av kapital. Schablonintäkten är 0,4 procent av marknadsvärdet i fonden vid årets ingång och ska beskattas med 30 procent.

Exempel på hur du deklarerar schablonintäkt

Om du direktsparar i en fond med ett marknadsvärde på 100 000 kronor ska du ta upp 400 kronor som en schablonintäkt inom inkomst av kapital, och därmed betala 120 kronor i skatt.

Riskinformation 

Våra bedömningar av aktie- och räntemarknaderna utgår från prognoser och är inga garantier. Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk. Fonder och aktier kan såväl öka som minska i värde. Det beror bland annat på börs-, ränte- och valutautvecklingen. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Läs mer om riskerna vid fondsparande