Skydda dig mot dieselstölder

I takt med de skenande bränslepriserna råkar allt fler lantbrukare, entreprenadföretag och skogsägare ut för dieselstölder. Så här kan du skydda dig mot bränslestölder.

Skydda dig mot dieselstölder

Förlorat bränsle och förstörda fordon och maskiner

Dieselpriserna har stigit med över tio kronor per liter sedan förra året och antalet stölder har följt efter. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörernas undersökning visade att under 2021 blev 88 procent av deras medlemsföretag bestulna på drivmedel.

Det tros vara internationella stöldligor men även enskilda personer som ligger bakom stölderna. Förutom att du riskerar att bli av med dyrbart bränsle kan även maskiner och fordon förstöras när tjuvar försöker stjäla diesel genom att bryta, borra och såga sönder farmartankar och fordon.

Se över säkerhetsrutiner

Börja med att göra en riskanalys av din verksamhet för att se hur enkelt eller svårt det kan vara för tjuvar att stjäla bränsle. Ta fram enkla och tydliga säkerhetsrutiner för alla som ska jobba på din arbetsplats eller arbetsområde.

Exempel på rutiner kan vara vem som ska kontaktas vid inbrott eller misstanke om stöld samt vad som ska göras när arbetsplatsen lämnas. Är ni fler entreprenörer på samma arbetsplats kanske ni kan hjälpas åt och till exempel anlita samma vakt- och larmbolag.

Det finns mycket som du kan göra för att förhindra stöld genom att investera i larm, positioneringsutrustning, kameraövervakning, märksystem med mera. Se mer i checklistan nedan.

Tips för att minska risken för dieselstölder

  • Låt maskinen grensla tanken, till exempel: placera en bandburen grävmaskin så att farmartanken hamnar mellan larvbanden.
  • Placera maskinens skopa över tanken.
  • Placera tanken på ett maskinflak.
  • Använd färgad diesel ”blådiesel”.
  • Tanka inte fullt innan helgen.
  • Placera tanken så skyddad som möjligt både från direkta angrepp och direkt insyn. Till exempel kan tanken placeras i en låst container som är larmad.
  • Lås tanken med godkända lås och mobila tankar bör förankras i sin helhet.
  • Försvåra för tjuven att komma nära tanken, om möjligt med grind eller bom.
  • Installera slangningsskydd till tanken eller fordonet.
  • Komplettera gärna det fysiska skyddet med larm och kameraövervakning. Larm är avskräckande och kan idag användas tillsammans med övervakningskameror.
  • Tillsätt färgtillsats i tanken som underlättar spårning av dieseln och gör den svårare att sälja vidare.
  • Använd medföljande skyltar och dekaler som visar att egendom är larmad och stöldskyddsmärkt.
  • Var aktiv och försök upprätthålla kontakt med andra företagare i närområdet. Det kan ge viktiga tips och ökar uppmärksamheten.

Källa: Svenska Stöldskyddsföreningen och våra egna skadeförebyggande tips.

Faktablad: Stölder och skadegörelse för maskinägare
Faktablad: Skadeförebyggande tips för företag

För dig som är lantbrukare

Det är svårt att skydda en cistern med bränsle som står utomhus på ett bra sätt. Om du har möjlighet att bygga in den så kan du även skydda den med larm. Om du har ett reservkraftverk så är det såklart viktigt att skydda även det med lås och larm.

Polisanmäl alltid bränslestölder

Dieselstölder är svårutredda brott så polisanmäl både stölder och observationer som kan leda till att stöldligor hindras.

Även om polisen meddelar att utredningen är nedlagd så är stölden registrerad och kan koppla tjuvar till andra brott, detta sker mer och mer med hjälp av videoinspelningar som gjorts via bevakningskamera samt DNA som säkras på brottsplatser.