Bild från operan

Vi tar ton för operafesten i Dala-Floda

Bild från operan

För nionde året i rad genomförs Dala-Floda Operafest under en vecka i augusti. Det är verkligen opera i varje buske som gäller, framfört av proffs, amatörer, gamla, unga - ja det här är en festival för alla! En operafest som inte är lik någon annan, enligt arrangörerna.

- Vår andemening med det här är att föra ut “operan till folket”, att göra den tillgänglig för en bred allmänhet ute i landet och inte bara i storstäderna, berättar Roine Wassberg, som sitter med i styrelsen i den ideella föreningen Dala-Floda Operafest som står bakom arrangemanget.

Ja det är verkligen något riktig häftigt och unikt som opera-entusiasterna i Dala-Floda har skapat. Det som startade 2011 har hittat sitt format och blivit en uppskattad tradition för både nyfikna och de redan inbitna operavännerna.
Huvudnumret på operafesten 2019 är en uppsättning av Glada änkan som uppförs i “Operahuset” i Björbo som arrangörerna valt att kalla IOGT-NTO-lokalen som är spelplatsen.
- Vi kör fem föreställningar av operetten Glada änkan, det är vår stora satsning med många lokalt medverkande. Vi kör den i en svensk översättning för att den ska vara lättillgänglig för många, berättar Roine Wassberg som själv medverkar i kören i föreställningen.

Årets inköpta produktion till operafesten är en uppsättning av Figaros bröllop. Sen avslutas det digra programmet med en galakonsert i Gagnefs kyrka som kommer att gästas av Dalasinfoniettan.

Operafesten i Dala-Floda ger verkligen avtryck i hela Gagnefs kommun. 

- Ja i år kör vi i programpunkter i både Dala-Floda, Björbo och i sen i kyrkan i Gagnef, det ska ju höras och märkas att det är operafest, poängterar Roine Wassberg.

En årligen återkommande programpunkt ända sedan starten är operautbildningen för barn och ungdomar med speciella begåvningar.
- De tränar under veckan och sen mynnar det hela ut i en opera/musikalföreställning för allmänheten, berättar Roine Wassberg.

Att genomföra ett stort operaevenemang är inget som går runt ekonomiskt på bara biljettintäkter. Operafesten i Dala-Floda har byggt upp sin publik och ett nätverk av företag och organisationer som stöttar festivalen, däribland Dalarnas Försäkringsbolag.

- Jag tycker vi jobbar rätt med hela vårt koncept, titta bara på det programmet vi har för årets festival, vi är jättestolta över det och oerhört tacksamma för det stöd som vi får för att kunna arbeta och bjuda på ett sådan här program här i Dalarna och lilla Dala-Floda, poängterar Roine Wassberg.

Ingen kan nog missa att det är operafest under en vecka i augusti i Dala-Floda. En gratiskonsert arrangeras ute i det gröna, och traditionen med opera inne i den lokala matbutiken är ju verkligen det som understryker Operafestens andemening, mer opera till folket!

Se alla nyheter