Årets fem pristagare är utsedda

Juryn för Trygghetspriset har beslutat utse Garsås bygdegårds ekonomiska förening, Bufff i Dalarna, Kulturkällan i Borlänge, föreningen Vi som förlorat barn samt ett initiativ för att barn med diabetes ska få träffas till årets pristagare. 175 000 kronor fördelas mellan dessa fem.

Trygghetspriset delas årligen ut av LF Dalarnas till projekt, initiativ och satsningar inom länet som tydligt bidrar till en ökad trygghet där människor
bor och verkar.

Malin Floridan, Hållbarhets- och Säkerhetschef på LF Dalarnas, är den som drivit arbetet och jobbar med bolagets insatser för att skapa trygghet i Dalarna.

- Med Trygghetspriset vill vi ge möjligheter till dem som arbetar för att skapa ett tryggare län, att verkligen kunna genomföra sina initiativ. Vi har fått fantastiskt fina ansökningar och jag är övertygad om att vinnarnas initiativ kommer leda till att fler känner sig tryggare med att bo och leva i Dalarna. Samtliga initiativ som får årets Trygghetspris kan kopplas till hållbarhetsaspekter såsom hälsa, jämlikhet och välbefinnande, områden som LF Dalarnas värnar mycket om.
Vi ser i år ett större engagemang för barn och utanförskap, det är en viktig samhällsfråga och det känns fint att vi kan vara med och stötta där.

Om årets pristagare

Garsås bygdegårds ekonomiska förening - försöker bryta ensamheten hos äldre eller ofrivilligt ensamma och stärka gemenskapen i byn, med olika aktiviteter vid Valborg, Midsommar mm, samt genom olika aktiviteter i vardagen.

Bufff i Dalarna - en ideell förening som stödjer barn och unga med föräldrar/familjemedlemmar i fängelse, häkte eller frivård. Även övriga familjemedlemmar erbjuds stöd. De erbjuder stödsamtal via snabbchat och telefon, har kontor i Falun men jobbar idag mot de delar av länet där det finns flest behövande.

Kulturkällan i Borlänge – en gratis kulturfestival för främst barn sista helgen på sommarlovet med syfte att skapa en plats där alla oavsett ålder, kön och etnicitet ska känna sig välkomna. Föreningar bjuds in och får tillfälle att visa upp sin verksamhet, barn och ungdomar får testa allt ifrån hemslöjd till basket och judo, med avsikten att de ska hitta en tillhörighet och inte hamna i utanförskap som kan leda till kriminalitet.

Initiativ för att barn med diabetes ska få träffas - en träff för barn med diabetes typ 1 i Södra Dalarna under våren/sommaren 2024. Träffen ska vara gratis, syftet är att barn ska få träffas, leka och umgås med andra i liknande situationer. Det blir även riktade aktiviteter för föräldrar.

Föreningen Vi som förlorat barn – med syfte att träffas och vara ett stöd för nydrabbade, för den som har en svacka, för den som har svårt att hitta nya vägar etc. Föreningen arrangerar träffar en gång i månaden med fika och ibland promenader. Även föreläsningar, utflykter och andra aktiviteter arrangeras.

FAKTA OM TRYGGHETSPRISET

Vi vill bidra till att Dalarna blir ett ännu mer levande och tryggt län, därför instiftade vi 2021 Trygghetspriset, med avsikten att fler trygghetsidéer ska förverkligas med samma fokus på miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet som LF Dalarnas har. En jury bestående av representanter från bolaget beslutar om upp till fem initiativ som ska tilldelas priset. Prispengarna ska fördelas så att vinnarna representerar både bredd och de områden som LF Dalarnas har som hållbara mål. Följande är de mål vi tar sikte på i vår bedömning av nomineringarna:

  • Hälsa och välbefinnande
  • Bekämpa klimatförändringar
  • Minskad ojämlikhet
  • Fredliga och inkluderande samhällen.

För ytterligare information kontakta gärna:

Marie Eriksson, kommunikationschef på Dalarnas Försäkringsbolag
023-930 23 | 070-643 30 23
marie.eriksson@dalarnas.se

Se alla nyheter