LF Dalarnas Försäkringsbolags Bokslutskommuniké avseende 2023

I en tid med krig i världen, till det inflation och en allmän oro i samhället, blir bolagets roll att bidra med trygghet för våra kunder allt viktigare.

Sämre tider ekonomiskt brukar även leda till en trögare fastighetsmarknad, något som i sin tur leder till färre nytecknade bolån, en effekt som även märkts på LF Dalarnas under året. Dock verkar de flesta av våra befintliga bolånekunder ha klarat att hantera det tuffare ekonomiska läget, då väldigt få har fått betalningsproblem. På försäkringssidan ser vi en stabilitet trots det ekonomiska läget, försäkringar är en trygghet man i allmänhet prioriterar även när kassan är skral.

- Det är i stunder som dessa vi på LF Dalarnas vill finnas där för våra kunder och göra situationen så lindrig som möjligt. Det vi från vårt håll främst har kunnat göra är att stötta med råd och tips kring hushållsekonomin, säger Anders Grånäs och fortsätter.

- 2023 har varit ett utmanande år även i vår verksamhet, med framför allt ett stort antal bränder och på det sommarens översvämningar, det innebär att vi i år inte haft möjlighet att göra någon avsättning till återbäring, då skadorna varit både kostsamma och många till antalet.

Stabil ekonomi
I lägen som detta är det värdefullt att LF Dalarnas har en ekonomisk stabilitet som ger goda förutsättningar att klara även lite sämre tider.

- Våra investeringar har utvecklats väl under året med tanke på det oroliga omvärldsläget. Både aktier och ränteplaceringar har gett positiv avkastning, dock lägre än vårt historiska genomsnitt, berättar Maria Freiholtz, chef Ekonomi & Affärsstöd. Generellt sprider vi riskerna i våra placeringar, följer omvärldsutvecklingen noggrant och justerar vid behov, något som brukar löna sig över tid.

Vill bidra till ett mer hållbart län
- Vi på LF Dalarnas känner ett stort ansvar för att inom våra verksamhetsområden bidra till ett mer hållbart län, berättar Maria Freiholtz. En del i det är att löpande investera i åtgärder för färre skador. Vi gör även insatser på ett bredare plan i samhället, där vi ser att behoven finns
och våra insatser är relevanta.

Under det gångna året har LF Dalarnas bland annat delat ut matkassar till behövande i samarbete med partners, för tredje året i rad delat ut Trygghetspriset på totalt 175 000 kronor och lagt stora resurser på sponsring av ideella föreningar, både inom idrott och kultur.

- Föreningssponsringen är något vi prioriterat i flera årtionden, säger Maria Freiholtz. Bakgrunden till det är vår övertygelse om att ett starkt föreningsliv bidrar till både en bättre hälsa och ett tryggare samhälle, framför allt för barn och unga.

På tema framtid och lokal tillväxt bidrar bolaget i en fond, DalaCapital, för att underlätta finansieringen av bolag som befinner sig i ett tidigt skede.

- En annan nyhet är att vi som första försäkringsbolag i Sverige medverkar till att utveckla ett nätverk för Civil insatsperson, CIP, tillsammans med Brandskyddsföreningen, säger Maria Freiholtz.

En CIP är en frivillig person som snabbt kan vara på plats vid till exempel en brand eller en trafikolycka för att hjälpa till innan blåljuspersonalen är på plats.

Värdefulla möten med dalfolket
- Det har också varit ett år präglat av många betydelsefulla möten med dalfolket och ett starkt driv framåt hos våra medarbetare. Ett av många tillfällen att mötas var DalarnasDagen i maj, med föreläsningar om allt från hjärt- och lungräddning på barn, till hur man undviker att bli drabbad av bedrägerier, säger Anders Grånäs och fortsätter:

- På tema framåt-driv har vi inom bolaget arbetat med en långsiktig målbild inför 2030 med syfte att välja vägarna för att fortsätta vara relevanta för dalfolket under lång tid framåt. Alla medarbetare har varit involverade på olika vis och jag upplever att vi under arbetets gång blivit ännu mer inspirerade och engagerade för att leverera det oväntade i stort som smått till våra kunder.

Helår 2023 jämfört med helår 2022 (fjolårets siffror inom parentes)
Koncernens resultat före skatt uppgick till 120 (954) Mkr.
Eget kapital ökade under året med 177 Mkr till 6 686 Mkr.
Lämnade rabatter uppgår till 119 (297) Mkr.
Finansrörelsens resultat uppgick till 104 (1 028) Mkr.

Visste du att Dalarnas under året...
…stöttat länets ideella föreningar med över 6 mkr (totalt 245 idrotts- och kulturföreningar i länet, primärt inom breddverksamhet).
…delat ut 9 857 reflexvästar till länets förskolor.
…hållit informationsträffar för över 300 personer om solenergi.
…anordnat DalarnasDagen för första gången med över 400 besökare.
…tagit emot 86 484 samtal om privatförsäkringsfrågor till kundcentret i Falun.
…tagit emot 476 160 samtal till vår gruppgemensamma Telefonbank i Borlänge, som servar Länsförsäkringar i hela landet.
…tagit emot 507 nya kunder till vår bank.

Läs vår årsredovisning 2023

Se alla nyheter