Här är klubben där alla ska ha kul på sin cykel!

Alla ska ha kul på cykel! Det är mottot för cykelklubben CK Natén i Säter. Klubben vill främst skapa bra förutsättningar för sina unga mountainbikecyklister att kunna cykla på stigar och leder och har därför utvecklat ett teknikområde. Detta tack vare ett sponsorstöd från Dalarnas Försäkringsbolag.

Säter har starka traditioner inom cykelsporten. Där var CK Natén tidigt ute då klubben bildades redan 1934. Efter en intensiv verksamhet under ett antal år med flera stora tävlingar, bland annat SM upphörde verksamheten mitt under andra världskriget då man inte kunde få fram däck eller reservdelar till sina cyklar.

Idag är klubben mer aktiv än någonsin. 1993 beslutade några forna medlemmar från tiden då det begav sig att det var dags för C.K Natén att återuppstå.

Klubbnamnet har sin egen historia. Det kommer från initialerna i namnen på de personer som en gång i tiden var med och bildade klubben.

Det var bröderna Nils, Tore och Erik Axelsson samt Arne Vernblad och Nils Hagman. Kort och gott N.A.T.E.N, som blev Cykelklubben CK Natén.
- Vi vill vara en klubb för alla cyklister, men med stort fokus på mountainbike. Vi har träningsgrupper igång från ungefär sex år och uppåt. Där är vanan att hantera sin cykel och öva på tekniken viktiga moment, berättar klubbens ordförande Lars Blomqvist.

Verksamheten har verkligen tagit fart och har växt sig stark i Säter som på senare år fått fram flera stora affischnamn i form av Mattias Wengelin, Emil Lindgren, Anton Olstam och Johan Widen som alla är stora profiler inom svensk mountainbike.

- De är med oss ibland på träningarna och är så klart stora förebilder för våra yngre cyklister. De visar ju vad som är möjligt att göra på en cykel, menar Lars Blomqvist.

Ambitionen för CK Natén är att så många barn och ungdomar som möjligt är med och tränar, men också deltar på närliggande tävlingar där klubben den här säsongen lagt extra fokus på två stycken ungdomstävlingar, Borlänge tour och Gävle ungdomscup.

- Vi har ingen riktig elitsatsning, vi är en klubb där vi stöttar alla våra cyklister oavsett vilken inriktning och ambition man har. En del vill bara träna, andra vill tävla och satsar på det, men vid ett par tävlingar varje år försöker vi få med så många som möjligt från klubben. Vi vill bidra till gemenskap och laganda, en klubbkänsla i en individuell sport, förklarar CK Naténs ordförande Lars Blomqvist visionen och målet med klubbens verksamhet.

Säter som ort har ambitionen att vara en del av Biking Dalarna och under 2019 kommer de första lederna för mountainbikecykling att markeras upp och invigas. En satsning som drivs av CK Natén.

- Det och vårt eget teknikområde som nu växer fram vid motionsområdet är viktiga pusselbitar för att stärka mountainbikecyklingen ytterligare här i Säter. Leder, banor och hinder där man redan som väldigt ung cyklist kan träna upp sin teknik skapar en grund, och ger bra förutsättningar för att vi ska kunna bedriva en bra träningsverksamhet, avslutar Lars Blomqvist.

Se alla nyheter