Av: Anders Ferm

Ett sommarläger som verkligen gör skillnad!

FUB i Dalarna är en intresseorganisation med nio lokalföreningar och totalt 1 000 medlemmar i länet. Föreningen verkar för att personer med en utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv. Här vill givetvis Dalarnas Försäkringsbolag vara med och stötta och sponsra.

FUB Dalarna ingår som ett av 21 länsförbund i Riksförbundet FUB. Det långsiktiga målet är att personer som har en utvecklingsstörning ska ha samma rättigheter, möjligheter till delaktighet och självbestämmande i samhället som personer som inte har en utvecklingsstörning. Arbetet och målen bygger på FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Den stora aktiviteten och höjdpunkten för föreningen varje år är Tandådalsprojektet. Alltid vecka 27, nu för fjärde året åker 150 deltagare, hälften funktionsnedsatta, hälften assistenter och anhöriga upp till ett veckolångt läger i Sälenfjällen.
- Det har blivit en riktigt lyckad satsning som har växt för varje år. Det blir snabbt fullbokat och många återkommer nu år efter år då de ser den här upplevelsen som årets höjdpunkt, det berättar föreningens ordförande Lars Jalkevik.

Tandådalsprojektet är ett stort och omfattande projekt både organisatoriskt och ekonomiskt för föreningen FUB Dalarna, som genomför det helt på egen hand. Men utan ett brett stöd från sponsorer skulle det inte gå att genomföra menar Lars Jalkevik.
- Det här är en grupp människor med begränsade möjligheter, inte minst ekonomiskt och då är det otroligt värdefullt att vi kan genomföra det på ett sätt både praktiskt och ekonomiskt som passar våra medlemmar. Där kliver verkligen Dalarnas Försäkringsbolag som en av våra sponsorer in och gör nytta och stor skillnad till glädje för många människor, berättar en tacksam ordförande i FUB Dalarna Lars Jalkevik.

Veckan i Sälenfjällen med Tandådalen som bas är fylld av aktiviteter och upplevelser för deltagarna.
- Vi bokar alltid in och får populära besök från polis och brandmän, vi gör utflykter på fjället och tränar, både gymnastik och bad. Det är mycket populär aktiviteter för deltagarna, berättar Lars Jalkevik

Linnea Lindqvist arbetar som assistent och är verksam i lokalföreningen för FUB i Ludvika/Smedjebacken. Hon har varit med på lägret i Tandådalen flera gånger.
- Det är väldigt få aktiviteter som de här personerna erbjuds och kan vara med på under ett år. Det handlar mycket om att det ska vara anpassat både praktiskt och ekonomiskt för att de här personerna ska kunna åka iväg på en sådan här aktivitet.
För många kan det här också vara den enda resan de kommer iväg på under ett år, då förstår man kanske hur mycket det här betyder för dem, menar Linnea Lindqvist avslutningsvis.

Se alla nyheter