Smarta tips för en bättre ekonomi 2019

Är verkligen extraförsäkringen till telefonen nödvändig? Har du koll på räntan på bankkontot? Man brukar ju säga att tid är pengar, och det är sant också åt andra hållet.Det finns ganska mycket du kan göra för att få en bättre ekonomisk start på nästa år. - Att ha koll på sin privatekonomi är första steget till att förbättra den, säger Cecilia Look, rådgivare Dalarnas Försäkringsbolag.

Under julhelgen kanske det äntligen finns lite tid för att gå igenom din privatekonomi, något som kan vara tufft under den hektiska vardagen. Lägg in en påminnelse i mobilen redan nu och avsätt lite tid för att gå igenom dina och familjens utgifter. Det finns enkla tips och trix som många inte vet om:

- Om du har mycket pengar på bankkonton med låg eller obefintlig ränta till exempel, så minskar pengarna i värde i takt med inflationen. Kontakta din bank för att få råd kring placering av ditt långsiktiga sparande, säger Cecilia Look, och fortsätter:

- Kontrollera också om du har och verkligen behöver ett efterlevandeskydd i din tjänstepension. Ibland har familjeförhållandena ändrats eller så finns det andra skydd, t ex en livförsäkring. Ett efterlevandeskydd minskar pensionen.

När du har gjort din genomgång kan du passa på att kolla upp tjänster som hjälper dig att hålla koll på privatekonomin under 2019. I dagens digitala samhälle behöver man inte längre sitta med kassabok och kvitton för att få koll på inkomster och utgifter.

- Testa några av de digitala budgeteringsverktyg/appar som finns idag och följ dina utgifter. Det är enklare än många tror.

5 bra tips infor det privatekonomiska året 2019

 

  1. Köp inte till en extra produktförsäkring när du exempelvis köper en kamera. Kontrollera först vad som ingår i din hemförsäkring.

  2. När du köper resor är det vanligt att resebolaget vill att du tecknar en reseförsäkring eller avbeställningsskydd genom dem. Kontrollera först vad som ingår i din hemförsäkring och via ditt betalkort samt vad ditt försäkringsbolag erbjuder för resetillägg.

  3. Var noga med att säga upp avtal som du tecknar en gratis prova-på-period på, t ex streamingtjänster eller tidningsprenumerationer. Kontrollera redan idag vilka tjänster och prenumerationer du har och om du verkligen använder alla.

  4. Har du tagit ett sms-lån, köpt något på avbetalning eller har kreditkortsskulder? Hör efter med banken om du kan ta ett privatlån och betala av skulderna. Ofta blir det billigare om du samlar allt på ett ställe.

  5. Se till att du inte betalar årsavgift för fler kredit- och bankkort än de du använder. Det är lätt att teckna ett nytt kort för att exempelvis få bonus i en viss butik och att det sedan inte blir av att du handlar där.

 

Mer information:

Cecilia Look
Rådgivare, Dalarnas Försäkringsbolag
Tel: 072-544 32 46
Epost: Cecilia.look@dalarnas.se

Se alla nyheter