Packa din mc rätt och säkert inför resan

Det närmar sig semestertider och kanske blir det en härlig långtur på hojen? Men hur ska du bäst få med dig det du behöver? I samarbete med tidningen MC-Folket ger vi tips på hur du packar och vad du behöver ta med dig när du ska ut på långtur med din motorcykel.

Packa din mc rätt och säkert inför resan

Fundera först på vilken typ av väska som passar din tur bäst, hård eller mjuk.
En mjuk väska kan vara en fördel om du ska köra på grusvägar och ojämnt underlag. De skramlar inte lika mycket och risken att innehållet hoppar och slår är mindre än med en hård väska.

Hårda väskor har andra fördelar. Fastsättningen är oftast rejäl och både väskan och fästena är för det mesta utrustad med lås. Hårda väskor är ofta lättare att packa och du kan använda innerväskor/påsar för att underlätta i- och urpackning. Innerväskorna kan tas med in efter dagsetappen och du slipper dra in resdammet.

Väljer du hårda väskor fundera även på om du föredrar sidomatade eller toppmatade varianter. Det kan vara enklare att packa i och ur en toppmatad sidoväska. Använder du innerväskor har det kanske mindre betydelse.

Det är också bra om väskorna är vattentäta.

Spännrem det säkraste

Väljer du mjuka väskor är det viktigt att sätta fast dem ordentligt så de inte kan röra sig eller glida av vilket är en rejäl olycksrisk. Mjuka väskor och packrullar ska inte fästas med töjbara remmar, en så kallad "bläckfisk" eller ett lastnät. Monterar du något på cykeln ska du se till att det sitter bergfast, det minsta lilla som en väska rör sig påverkar hur cykeln uppför sig och hur den styr. Spännremmar är det bästa alternativet. När du dragit fast väskan ska du känna efter att den sitter stumt.

Tunga saker längst ner

Hårda väskor kräver också lite tanke när du packar. Har du en toppbox ska du inte packa tunga saker i den, de ska ligga så långt ner som möjligt i dina sidoväskor. Prova gärna vad som känns bäst när du kör och hanterar cykeln vid parkering. Då ser du hur du får den bästa lastfördelningen. Se till att få så jämn viktfördelning som möjligt mellan vänster och höger sidoväska.

Kläder och skor - du behöver mindre än du tror

Oftast packar vi ner för mycket saker, det vittnar erfarna touringveteraner om.

Fundera på

  • vart du ska,
  • vilket väder är normalt
  • hur länge ska du vara borta

Det kan kanske vara värt att lämna in kläder för tvätt eller ha med lite handtvättmedel.

Packa kläder enligt flerlagersprincipen. Det vill säga underställ, mellanlager, värmande lager och skyddande lager. Ska du till en destination där vädret kan vara riktigt kallt är det skönt att kunna plocka fram det där extra värmande lagret.

Undvik att ha kläder som är tillverkade i bomull. Det bästa är sport-/fritidskläder som är tillverkade i material som andas och som leder bort fukt. Det finns fina sportkläder som även kan fungera som snygga vardagskläder om du vill vara lite mer klädd när du ska äta på restaurang.

Bomull drar åt sig fukt, och bomullskläder riskerar att bli fuktigare och fuktigare för varje dag. Efter en tids resa är allt annat också fuktigt i väskan. Jeansen kan därför med fördel lämnas hemma och bytas ut mot en snygg sportbyxa i funktionsmaterial.

Skor tar plats. Oftast brukar det räcka att ta med sig ett eller två par mjuka lågskor. Om det behövs kraftigare skor att gå i kan du gå i dina MC-stövlar.

Regnställ och vattentäta påsar

Att vara torr under resan är viktigt för att det ska vara behagligt och roligt. Gore-Texkläder kan fungera om det regnar måttligt och det är uppehåll mellan skurarna. Men om du åker en hel dag och det ösregnar, då blir kläderna till slut genomblöta i alla fall. Då behöver du ett riktigt regnställ.

Om ytterväskor inte håller helt tätt ska du ändå inte sätta regnskyddet utanpå väskan. Det är svårt att få det att sitta kvar och det blåser gärna sönder i fartvinden. Det bästa tipset är att packa kläder och saker i vattentäta påsar eller innerväskor och lägga i den mjuka eller hårda väska som du har på cykeln.
En bra påse att packa i och som garanterat är vattentät och stor nog är en latrinsäck. Lägg packningen i den, och sedan själva säcken i ytterväskan, då gör det inget om det regnar.

En annan smart grej är att lägga kläder i mindre packpåsar, som är vattentäta och gärna olikfärgade. Då behöver du inte ta ur allt om du måste stanna och byta om och hittar lätt det du behöver. Kläderna håller sig torra även om det regnar rakt ner i väskan.

Läs också