Se upp: det här är de vanligaste skadorna under semestern

Sommar, sol och semester. Men också uttorkning, inbrott och hundbett. Vi på Länsförsäkringar Älvsborg har frågat våra kollegor som reglerar skador kring de vanligaste skadorna som drabbar kunderna i vårt område under sommaren.

Elin Bohlin och Jenny Smith.
Elin Bohlin och Jenny Smith.

En av de vanligaste skadorna som drabbar våra kunder handlar om olika typer av sjukdomsfall under sommaren – många är kopplade till det varma vädret. Elin Bohlin jobbar med att hjälpa personer som råkat ut för personskador under semestern. Hon lyfter fram uttorkning som en vanlig – och farlig – skada under semestern.

– Det är väldigt vanligt på sommaren när det är varmt, att många drabbas av vätskebrist och uttorkning. Det handlar framför allt om barn och äldre som drabbats – och det kan bli illa. Det kan leda till att man svimmar och faller och skadar sig, säger Elin Bohlin.

Det är viktigt att dricka ordentligt med vätska och att kyla ner kroppen mot höga temperaturer, till exempel genom att dricka eller äta kallt, bada och duscha svalt.

Vanligt med mag- och tarmbesvär

Ett annat vanligt sjukdomsfall som kan försämra ledigheten rejält är magproblem. Och det gäller inte bara utanför Sveriges gränser.

– Det är vanligt med mag- och tarmbesvär under semestern. Ofta handlar det om magsjukeliknande symptom som kan komma på semestern, ofta på grund av mathygienen där bakterier fått chansen att växa på grund av att maten inte kylts eller hettats upp tillräckligt mycket, säger Elin Bohlin.

En bra hemförsäkring är en kompis på semestern, som hjälper dig om du blir sjuk under ledigheten. Om du övernattar utanför hemorten och blir inlagd på sjukhus så kan du få ersättning för de dygnen man legat på sjukhus istället för på stranden.

Att bli biten av en främmande hund är också en skada som ökar under sommarens månader.

– Det är något som både kan göra ont och leda till tråkiga följdskador. Hundägaren har strikt ansvar för sin hund och en personskada ska anmälas på hundägarens försäkring, men även på din egen olycksfallsförsäkring, säger Elin Bohlin.

Vanliga personskador under semestern:

  • Magsjukeliknande mag- och tarmbesvär kopplat till mat
  • Uttorkning och vätskebrist
  • Olycksfall efter cykling och studsmattelek
  • Hundbett

Inbrott, åskskador och förlorat bagage

Men det är inte bara sjukdomsfall man ska ha koll på i sommar – många samtal till Länsförsäkringar Älvsborg handlar även om borttappat bagage på resan och tråkigt nog även om stölder.

Jenny Smith jobbar med att ta hand om skador som gäller bostäder och sakerna som är kopplade till bostaden, men även resor som är en del av hemförsäkringen. Hon säger att olika typer av stölder är en vanlig tråkighet som kunderna råkar ut för. Tomma kvarter och hus är ofta ett enkelt mål för tjuvarna.

– Många större bostadsinbrott sker när personerna är bortresta under semestern. Tjuvarna går ofta in genom sovrumsfönstret och letar fram smycken, som många förvarar på samma ställen.

Under sommaren är det ofta högtryck längs rastplatser och restauranger. Mycket människor i rörelse och låg uppmärksamhet - det är ett bra tillfälle för tjuven.

– Många lämnar surfplattor, telefoner och nycklar i bilen när man ska gå in och äta. Då passar tjuvarna på, säger Jenny Smith.

Hemlarm och goda grannar bäst mot bostadsinbrott

Det bästa sättet att skydda sig mot inbrott från hemmet är grannsamverkan, att tillsammans med grannarna hjälpas åt att se till varandras hus när man är iväg, för att ge intrycket av att någon ser efter huset regelbundet.

– Ett uppkopplat hemlarm är bra att ha, och det fungerar ännu bättre när en hjälpsam granne ser till huset med jämna mellanrum. Tillsammans kan vi göra det svårare för tjuvarna, säger Jenny Smith.

Tänk på att se över dina reseförsäkringar innan du ska ut och resa. Vi på Länsförsäkringar Älvsborg erbjuder en tilläggsförsäkring till hemförsäkringen, Utökat reseskydd, som hjälper till vid exempelvis förseningar på resan och försenat bagage.

– Kontakta oss innan du ska ut och resa, så att du har ett bra skydd redan innan du åker iväg, säger Jenny Smith.

Vanliga skador på saker under semestern:

  • Stöld ur hemmet när bortrest
  • Stöld ur bilen på rastplats
  • Bagagestöld under tågresa
  • Försening av bagage vid flygresa
  • Stöld från hotellrummet vid utlandsresa
  • Åskskador på elektronik i hemmet

Tips för att undvika vanliga semesterskador:

  • Se till att hålla vätskebalansen, drick kall vätska
  • Kyl ner kroppen mot höga temperaturer, genom glass, bad eller svala duschar
  • Börjar du må dåligt om du är på resa - uppsök vård, be om att få journal och läkarintyg om du har vårdkontakter. Många försäkringsbolag behöver det för att kunna ge ersättning.

Om du ska åka iväg:

  • Dra ur sladdar till elektronik för eventuell åska
  • Försvåra för tjuven genom exempelvis grannsamverkan eller uppkopplat hemlarm
  • Ta med elektronik, nycklar och värdesaker i en väska när du tar matpaus på resan - lämna inte sakerna i bilen
  • Reseförsäkringen Utökat reseskydd är ett tillägg till hemförsäkringen, och kan ge ersättning om du exempelvis drabbas av förseningar, sjukdom eller olycksfall på resa.

Se alla nyheter