5 tips för en jämställd ekonomi

Det är lätt hänt att den som har lägst lön lägger ner mer tid på hushållsarbete och på att ta hand om barnen. Det gör att ekonomiska skillnader mellan könen ökar. Svante Berggren, bankchef på LF Västernorrland, tipsar om vad du kan tänka på för att få en mer jämställd ekonomi.

- Det är fram för allt viktigt att kommunicera kring ekonomi och att tillsammans komma överens om hur ni vill ha det. Fundera kring hur ni löser eventuella ojämlikheter, hur ni fördelar gemensamma kostnader och hur ni skapar ekonomiskt trygghet för båda parter, säger Svante Berggren, bankchef på LF Västernorrland. 

Spara både enskilt och gemensamt

Hur ska man tänka kring sparandet i en parrelation? Svante Berggren tycker att man ska ha både gemensamt och eget sparande för ökad jämlikhet: 

- För att båda ska känna en ekonomisk trygghet och frihet är det bra om båda parter har egna pengar och ett eget sparande som man själv bestämmer över, så man inte är beroende av sin partner. Om ni är gifta är det bra att skriva ett äktenskapsförord och göra det egna sparandet till enskild egendom. Sätt gärna upp gemensamma mål för ert gemensamma sparande, till exempel en resa, ett nytt boende eller andra saker - som kan motivera er till att spara.

Kompensera ekonomiska ojämlikheter 

Det är också viktigt att tänka på att den som jobbar deltid eller tar mer föräldraledighet riskerar att få sämre ekonomi, både nu och på längre sikt. Därför är det bra att kompensera den som tar mer ansvar för föräldraledigheten, för att få en ekonomisk jämställd relation. 

- Ett sätt kan vara att spara till den som jobbar deltid eller tar mer föräldraledighet. Om ni är gifta kan den ena partnern också föra över sin premiepension - den mindre delen av den allmänna pensionen på 2,5 procent av inkomsten. Försök också att fördela vab-dagarna så rättvist som möjligt, annars riskerar den ena föräldern att halka efter i lön och få sämre pension, säger Svante Berggren.

Våra 5 bästa tips för en jämställd ekonomi

  • Kommunicera kring er ekonomi och bestäm gemensamt hur ni vill ha det.
  • Spara både gemensamt och enskilt för att båda parter ska känna större trygghet och frihet. Tänk på att göra det egna sparandet till enskild egendom.
  • Kompensera den som tar mer föräldraledighet eller arbetar deltid genom att spara eller föra över premiepension. 
  • Fördela vab-dagar så rättvist som möjligt.
  • Utvärdera över tid. Er situation kan förändras och ni kan vilja hantera er ekonomi på ett annat sätt. 

Fler  tips för en jämställd ekonomi

Se alla nyheter