Tjänstepension ITP

Påverka din tjänstepension genom att göra ett aktivt val

ITP är tjänstepensionen för dig som är eller har varit privatanställd tjänsteman. Du väljer pensionsförvaltare för din ITP 1 eller ITPK om du tillhör ITP 2.

Välj Länsförsäkringar för din tjänstepension ITP

Därför ska du välja oss

 • 0,07 % i fondförvaltningsavgift när du väljer LF Entré ITP. Inga andra avgifter tillkommer.
 • Tillgång till ett kvalitetssäkrat fondutbud med hållbarhetsinriktade alternativ.
 • Vi är lokala och kundägda – vi finns nära dig.
Graf som visar utvecklingen för Länsförsäkringars entrélösning de senaste 9 åren.

Grafen visar de senaste nio årens utvecklingen för Länsförsäkringars entrélösning jämfört med Alecta som din tjänstepension hamnar hos om du inte gör ett val av pensionsförvaltare. Källa: Konsumenternas

Så placeras dina pengar

LF Entré ITP är vår entrélösning för dig som har tjänstepension ITP. Väljer du fondförsäkring hos oss placerar vi dina pengar automatiskt i entrélösningen. Du kan sedan välja att byta till andra fonder eller låta pengarna ligga kvar. Entrélösningen är ett bekvämt val. Du slipper ta ställning och låter oss måna om att du ska få så bra pension som möjligt. När du närmar dig pension drar vi successivt ner på risken i ditt sparande åt dig.

Avgifter och utbetalningar

 • Kapitalavgift: 0 %
 • Entrélösningens förvaltningsavgift: 0,07 - 0,06 % (Lägre avgift ju närmare pension)
 • Fonder i det fria utbudet: 0,05 - 0,65 %
 • Fast avgift: 0 kronor*

* Per försäkring och år

 • Utbetalningsålder: 65 år för ITP 2, 66 år för ITP 1
 • Tidigaste uttagsålder: 55 år
 • Uttagstid, förval: Livet ut
 • Valbar utbetalningstid: 2 - 20 år för ITPK, 5 - 20 år för ITP 1

ITP är tjänstepensionen för dig som är privatanställd tjänsteman. Har du tjänstepension ITP är du eller har varit privatanställd tjänsteman hos en arbetsgivare som har kollektivavtal. Exempel på yrken som kan vara privatanställda tjänstemän är ingenjör, journalist och ekonom.

Så väljer du oss

Du kan välja Länsförsäkringar för din tjänstepension ITP hos Collectum.
 1. Logga in och se vad du har

  Logga in på Collectum med personlig e-legitimation. Du hittar din tjänstepension ITP under "Mitt innehav".

 2. Fyll i ansökan om flytt

  Klicka på knappen "Flytta kapital" för att börja din flyttansökan. Du får svar från Collectum inom två arbetsdagar från att du fyllt i ansökan.

 3. Din flytt är klar

  För fondförsäkring tar det cirka en månad innan flytten är klar, för traditionell försäkring tar det cirka två till tre månader. Därefter kommer all din framtida tjänstepension ITP att hamna hos oss.

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna

Om du inte gör ett val

Om du inte gör något val, hamnar hela din pensionsinbetalning i en försäkring med traditionell förvaltning hos Alecta utan återbetalningsskydd.

Vad är ITP?

Tjänstepensionen ITP är en överenskommelse mellan Svenskt Näringsliv och förhandlings- och samverkansrådet PTK. Collectum är valcentral och ansvarar för överföring av arbetsgivarnas inbetalda tjänstepension till sina anställda. Du som har tjänstepension ITP gör dina val av försäkringsgivare och efterlevandeskydd på Collectums hemsida. Collectum ansvarar även för registret av förmånstagare och skickar årsbesked över tjänstepensionen ITP till de försäkrade.