Av: Olof Daneskog

Förändringar i pensionsfondutbudet i februari och mars

I februari och mars sker förändringar i fondutbudet inom fondförsäkring. Fonderna Carnegie Listed Private Equity, Federated Hermes Bioversity, Wellington Climate Strategy inkluderas i utbudet i februari och i mars byts tre fonder ut för att du ska få en så hög och hållbarhetsinriktad pension som möjligt.

Kvinna i pensionsåldern kollar i sin smartphone.

Carnegie Listed Private Equity är global aktiefond som placerar i börsnoterade Private Equity-bolag. Federated Hermes Bioversity är en hållbarhetsinriktad fond som har fokus på biologisk mångfald. Wellington Climate Strategy är en global aktiefond där investeringarnas fokus och syfte är stötta och hjälpa miljömässig hållbarhet eller risker med klimatförändringarna.

Både Hermes och Wellingtons fonder har hållbarhet som mål enligt EUs regelverk (artikel 9, mörkgrön) och vi klassar dem som hållbarhetsinriktad inom pensionsutbudet, Carnegies fond främjar hållbarhet (artikel 8, ljusgrön).

I mars byter vi ut tre fonder i utbudet och om du sparar i någon av dem flyttar vi ditt kapital till andra fonder, se vilka i tabellen nedan. Om du sparar i någon av fonderna inom fondförsäkring, exempelvis i din tjänstepension, sker flytten automatiskt och du behöver inte göra något. Du kan självklart också byta till annan valfri fond i utbudet om du önskar det. Dina eventuella kommande inbetalningar placerar vi i den nya fonden. Du som sparar i fonderna på ett fondkonto eller investeringssparkonto påverkas inte och kan fortsätta göra det som tidigare.

Nya fonder 26 februari

  • Carnegie Listed Private Equity
  • Federated Hermes Bioversity
  • Wellington Climate Strategy

Fonder som upphör i utbudet i mars samt ersättningsfond

Nuvarande fond 

Ersättningsfond
Didner & Gerge Small & Micro Cap JP Morgan Europe Sustainable Small Cap
Robeco China A-shares Schroder China Opportunities
Schroder Indian Opportunities Fidelity India Focus

Läs mer om fonderna i fondlistan

Om fondutbudet inom fondförsäkring

Alla fonder inom fondförsäkring utvärderas och kvalitetssäkras kontinuerligt utifrån bland annat avkastningspotential och hållbarhet. Fonder som inte längre lever upp till våra förväntningar, krav eller där förändringar skett i exempelvis förvaltningen eller förvaltarteam, kan tas bort helt ur utbudet och kapitalet flyttas fond med bättre avkastningspotential eller hållbarhetsnivå i vårt utbud. I fondlistan återfinns alla fonder inom fondförsäkring under knappen Pensionsfonder.

Se alla nyheter