Du glömmer väl inte tjänstepensionen?

Andelen mindre företag som saknar avsättningar till tjänstepension blir allt fler och har ökat med 7,3 procentenheter på fem år.

Den som har en lön på 36 000 kronor måste spara ungefär 2 000 kronor per månad för att kompensera för utebliven tjänstepension. Den som tjänar 46 000 kronor i månaden behöver sätta undan nästan 3 000 kronor.

– Om du som företagare drömmer om ett liv som pensionär där du har möjlighet att vara aktiv och resa eller uppleva andra saker är det viktigt att se till att du har tjänstepension eller lägger undan pengar till ett eget motsvarande sparande. Tjänstepensionen kan stå för närmare hälften av den sammanlagda pensionen. Har du tjänstepension har du oftast även bättre skydd vid långvarig sjukdom, olycksfall och dödsfall, säger Trifa Chireh pensionsekonom på Länsförsäkringar.

  1. Ta ut lön och betala skatt
    Ta ut så mycket lön som möjligt helst minst upp till brytpunkten för statlig skatt på ca 44 000kr. Det är viktigt försäkring eftersom både allmän pension och allmän sjukförsäkring baseras på lön som du tar ut och skattar för.

  2. Säkerställ att du har tjänstepension

    Spara minst 4,5–6 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande. Om du inte vet hur mycket du kommer att tjäna under året kan du vänta till december med att göra insättningen.

  3. Se över ditt försäkringsskydd

    Se till att ha ett bra försäkringsskydd i form av en sjukförsäkring som ersätter utebliven inkomst vid långtidssjukskrivning. Det kan vara avgörande för dig eller din familj om du inte kan jobba på grund av sjukdom under en längre period.

Se alla nyheter