Snabba enkla pensionsförslaget

Att pensionsspara i fonder är enkelt. Du sprider riskerna och får dessutom tillgång till en förvaltare som noggrant följer marknaden och förvaltar dina pengar. Vi hjälper dig att hitta rätt pensionssparande för ditt månadssparande eller när du vill sätta in ett mindre engångsbelopp.

Snabba enkla pensionsförslaget är precis vad det låter - snabbt och enkelt. Du väljer fond efter det år du är född, du slipper själv vara aktiv och byta fonder under spartiden och du kan känna dig trygg med att risken i fonderna sänks automatiskt när pensionsdagen närmar sig. Förvaltningsavgiften ligger på 0,50 procent på alla våra Sparmålsfonder.

Högre andel aktier – när det lönar sig

Nedtrappningen av aktier går långsamt i början och ökar sedan ju närmare pensionen du kommer. Det gör att du äger mer aktier under en längre period– när det lönar sig att ta lite extra risk och det är långt till pensionen. Samtidigt kommer du att äga mindre aktier när 65-årsdagen närmar sig, för att minska risken.

…men lägre risk på 65-årsdagen

En låg andel aktier på 65-årsdagen minimerar risken att ditt pensionssparande minskar kraftigt och du riskerar inte att sälja på botten vid ett börsfall. Ett börsfall runt 65-årsdagen kan annars få stora effekter eftersom ditt sparande har hunnit växa sig stort och du troligen inte längre gör några insättningar.

Bra avkastning till en lägre risk

Vi investerar i flera olika typer av värdepapper som har lite samband med varandra och därför ger möjlighet till bra avkastning till en lägre risk. Förutom aktier investerar vi bland annat i företagsobligationer och krediter på tillväxtmarknader.

Se hur mycket du får i pension

Logga in på Mina sidor eller gå direkt till Min pension och se hur mycket du får i pension.

Min pension

När är du född?Vi rekommenderar
1953-1957 Sparmål 2020
1958-1962 Sparmål 2025
1963-1967 Sparmål 2030
1968-1972 Sparmål 2035
1973-1977 Sparmål 2040
1978-1982 Sparmål 2045
1983-1987 Sparmål 2050
1988-1992 Sparmål 2055
1993-1997 Sparmål 2060

Rekommendationerna är generella och inte en investeringsrådgivning. Om du istället vill ha personliga rekommendationer är du välkommen att boka tid för en kostnadsfri investeringsrådgivning.

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna

Snabbfakta om fonderna

Fonderna är tillgängliga i premiepension, individuellt pensionssparande (IPS), investeringssparkonto (ISK), inom försäkringssparande i tjänstepension Friplan, kapitalförsäkring, privat pensionsförsäkring, i vissa avtalspensioner samt i direktsparande.

Fonderna uppfyller Länsförsäkringar Fondförvaltnings krav på ansvarsfulla investeringar. Om något bolag fonderna investerar i bryter mot någon internationell konvention som Sverige undertecknat inleds en dialog. Om dialogen inte leder till en förändring kan aktierna eller obligationerna i bolaget komma att säljas.