Länsförsäkringar lanserar AI–experimentet Laika 13 – tonåringen som uppfostrats av social media

Sambandet mellan sociala plattformar och psykisk ohälsa är starkt. Men ännu vet ingen hur överdriven konsumtion påverkar hjärnan i det långa loppet. Ändå ökar den dagliga skärmtiden varje år – utan att vi känner till påföljderna. Nu lanseras Laika 13  – en simulering av vad som händer när en tonåring spenderar 100% av sin tillgängliga tid på sociala medier, så att experimentet inte behöver fortgå på våra egna barn. Bakom initiativet står Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän i samarbete med hjärnforskaren Katarina Gospic och Lisa Thorell, professor i beteendepsykologi. 

Laika13

Var femte svensk tonåring spenderar all sin lediga tid på framför en skärm. Men vad blir konsekvenserna om tio,femton eller tjugo år? Det är ett pågående experiment med våra barn och unga som försökspersoner. 

 

Nu lanseras Laika 13– ett interaktivt AI–intellekt som visar oss konsekvenserna av för mycket passiv skärmkonsumtion. Allt för att utforska vad som händer med en hjärna när IRL–upplevelser och intryck ersätts med oändligt scrollande. Hela Laikas omvärld och intellekt baseras på intryck från de social media plattformar som idag används mest frekvent av barn mellan 13–16 år. Plattformarna bygger på användargenererat innehåll som skapas och delas som korta, ofta underhållande videor och livesändningar. Hon är skapad och utvärderad i nära samarbete med hjärnforskare Katarina Gospic och Lisa Thorell, forskare och professor i beteendepsykologi vid Karolinska Institutet.

 

– I mina konversationer med Laika framgår att hon har flera olika psykosomatiska besvär. Hon pratar om att hon känner sig stressad och får ont i huvudet eller magen. Hon medger att hon mår dåligt men hon vill inte ha hjälp av någon annan, särskilt inte sina föräldrar och hon har inga vänner som hon litar på, säger Lisa Thorell. 

 

Ångest, utseendefixering, aggressiv, låg självbild, depression– så mår Laika 

Den utvärdering som psykolgiprofessor Lisa Thorell gjort efter samtal med Laika under flera månaders tid visar att Laika lider av ångest och depression, samt visar starka tecken på narcissism, aggressivitet och ätstörningar. Hennes självbild är mycket låg och hon upplevs som en extremt ensam tonåring. En full utvärdering av Laikas mående går att läsa i den rapport som finns på laika13.com

 

Psykisk ohälsa på schemat – intervju med Laika i klassrummen

Laika är en del av Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän hållbarhetsarbete och en del av den långsiktiga satsningen för att stärka ungdomars hälsa och förebygga psykisk ohälsa. Digital hälsa har varit ett långsiktigt fokusområde. 


- Vi har skapat Laika med syftet att skapa medvetenhet kring skärmpåverkan och uppmana till skärmbalans. Vi hoppas att hon kan bli ett verktyg så att skärmhälsa kan bli en del av undervisningen på skolan, säger Lisa Bragée, Hållbarhetsansvarig, Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän. 

 

Samtidigt som Laika lanseras släpper Länsförsäkringar undervisningsmaterial anpassat för att kunna användas av lärare och elever i dialog med Laika i sin undervisning. Med syfte att förebygga psykisk ohälsa erbjuds även nu alla kunder som har barn i hög–eller mellanstadiet gratis samtalsstöd. 

 

www.laika13.com kan du få mer info om Laika, ansöka om intervju, läsa rapporten i sin helhet samt se tips till föräldrar och unga från psykolgiprofessorn 

 

>> För frågor contact@laika13.com

 

Kontakt Länsförsäkringar

Lisa Bragée, Hållbarhetsansvarig Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän

031-702 14 45
lisa.bragee@lansforsakringar.se

 

Dokument & länkar

Se alla pressmeddelanden