Så minskar du brandrisken och laddar elbilen säkert

Eluttag som eluttag, eller? Nej, fel uttag vid elbilsladdningen kan innebära stora risker inte minst om uttaget finns i anslutning till bostaden. Vanliga vägg- och motorvärmaruttag är inte gjorda för så hög belastning som elbilen kräver och ökar risken för brand.

Att ladda elbilen rätt minskar risken för brand.
Foto: Länsförsäkringar

Det säljs allt fler elbilar och visst känns det skönt att åka till jobbet och affären utan avgaser. Men elbilen ställer stora krav på laddning och elinstallationen hemma. Elbilsägaren kan också ”luras” av det följer med en olika laddkablar men läser man bruksanvisningen mer noggrant finns flera förbehåll.
– Det följer ofta med en vanlig sladd med elbilen men i det finstilta ska den endast användas i nödfall och om man följer de elsäkerhetsregler som finns, säger Anders Dahlén som arbetar med att förebygga skador på Länsförsäkringar Jämtland.

När belastningen blir för hög i ett eluttag kan det ganska snabbt bli väldigt varmt. I värsta fall kan det börja brinna. Katastrofalt om uttaget sitter i anslutning till bostaden.
– Vi har sett flera exempel på uttag som utvecklat stark värme där plasten smält och blivit bränd, säger Anders Dahlén.

Som elbilsägare är det viktigt att ha en laddstation som är installerad auktoriserad elfirma. En laddbox eller en laddstolpe som är avsedd för elbil klarar av den höga belastningen.
– De som köper en ny elbil får säkert bra information om laddning och laddstolpe men vi är precis i början av en växande begagnatmarknad och där finns en farhåga att kunskapen inte följer med till den nya ägaren, säger Anders Dahlén.

Nyligen gav elsäkerhetsverket försäljningsförbud för ett av de vanligare märkena för laddboxar. Däremot får ägarna fortsätta använda sin laddbox även av det fabrikatet tills tillverkaren åtgärdat den brist som elsäkerhetsverket avser. Anders Dahlén tycker inte man ska vara orolig men noga följa de anvisningar man får av installatören.
– Det är en ung marknad och teknikutvecklingen går fort. Det är inte helt förvånande att det dyker upp brister och produkter som inte fullt ut följer de standarder vi har, säger Anders Dahlén.

Tre tips för säker elbilsladdning

  • Ladda inte bilen i vanliga vägg och motorvärmaruttag. Det är inte tillräckligt säkert. Även om det följer med en vanlig elkabel är den gjort för nöd-laddning kortare stunder.
  • Installationen av din laddstation eller laddbox ska göras av en auktoriserad elfirma.
  • Använd aldrig förlängningssladd. Det kan innebära att säkringen inte skyddar på rätt sätt.

Har du frågor om säker elbilsladdning?
Anders Dahlén, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Jämtland
063 – 19 34 23

anders.dahlen@lfz.se

Länsförsäkringar Jämtlands engagemang i länet
Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt företag som ägs av kunderna. Det är del i vårt uppdrag att bidra till länets utveckling och vårt engagemang i länet utgår från till stor del från FN:s globala mål för en hållbar utveckling. Mål nummer 13 handlar om att bekämpa klimatförändringar och att förebygga skador tillsammans med våra kunder, samarbetspartners och andra samhällsaktörer är en del i det arbetet.

Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt bank- och försäkringsbolag. Vi är också kundägda. Det innebär att våra förpliktelser i första hand är mot alla fantastiska människor som bor i Jämtland och Härjedalen men också skogen, fjällen och staden. Vår livsmiljö. Med de andra länsbolagen äger vi Länsförsäkringar AB och delar kända varumärken som Agria, Wasa Kredit och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Tillsammans hjälper vi våra kunder med allt inom bank, försäkring och pension.

Se alla pressmeddelanden