Vi har testat vanliga cykelhjälmar som alla har en CE-märkning vilket innebär att de klarar kraven i dagens teststandarder. Vi ville dock testa hur bra hjälmarna skyddar vid en vanlig cykelolycka och mot så kallat rotationsvåld. Det vill säga – skyddar hjälmarna huvudet tillräckligt bra vid sneda slag mot marken?
I vårt test 2021 har vi utvärderat tolv traditionella hjälmar samt huvudskyddet Hövding.
Det är tredje gången Länsförsäkringars Forskningsfond låter en kvalificerad aktör utvärdera cykelhjälmar. 2021 och 2018 gav vi Kungliga tekniska högskolan (KTH) i uppdrag att utvärdera cykelhjälmar och 2017 genomfördes provningen av forskningsinstitutet RISE (tidigare SP). Urvalet byggde på vanligt förekommande modeller i handeln men några är också nya modeller.
Vi ser en ökad användning av elcyklar vilket innebär högre hastighet och ökat krav på hjälmval. I 2021 års provning har vi därför valt att testa hjälmarna vid två olika hastigheter som motsvarar vanlig cykelhastighet samt hastighet för elcykel.
I testet har hjälmarna släppts i tre olika islagriktningar. För att skapa rotationen och simulera islagen i marken eller mot en bil så släpptes hjälmen mot ett vinklat städ. Tre olika islagspunkter på hjälmen testades för att utvärdera rotationsvåldet i olika riktningar.