Cykelhjälm till barn

 

Cykelhjälm till barn

Alla behöver hjälm

Barn ska bära hjälm när de blir skjutsade på cykel eller när de cyklar själva. När ni väljer hjälm se till att den är godkänd och har CE-märkning. Det är också viktigt att hjälmen sitter bra på huvudet och att barnet tycker om sin cykelhjälm.

Gör det till en vana att du som vuxen alltid använder hjälm när du cyklar så lär du ditt barn hur viktigt det är att skydda huvudet.

Småbarnshjälm

Upp till 7 års ålder bör ditt barn ha barnhjälm med grönt spänne. Det gröna spännet löser ut om barnet skulle fastna med hakremmen under lek. Utan spänne som löser ut kan hjälmen bli direkt farligt. Små barn växer fort. Hjälmen ska passa barnet och inte tvärtom. Ta med barnet när du väljer hjälm så du ser att den sitter bra på huvudet.

Lag på cykelhjälm

Upp till 15 år är det lag på att alla barn ska använda cykelhjälm. Trots det är det många som struntar i cykelhjälmen när de närmar sig tonåren. Här är du som vuxen ett viktigt föredöme.

Låt de äldre barnen själva välja en hjälm de tycker om och trivs med. Alla hjälmar är bättre än ingen hjälm. Även andra hjälmar är tillåtna, exempelvis inlineshjälm, ridhjälm, skidhjälm.

Så här väljer du hjälm

  • Hjälmen ska täcka panna, hjässa och bakhuvud.
  • Den ska vara CE märkt (för småbarnshjälm även EN 1080).
  • Den ska gå att justera och sitta stabilt utan att klämma.
  • Den ska ha god ventilation och vara lätt att ta av och på.
  • Hjälmen ska fungera både med och utan mössa.

Vi rekommenderar att välja en hjälm med rotationsskydd. Det gör hjälmen säkrare till exempel vid ett snett islag.

Vi har testat cykelhjälmar, både för stora och små. Alla hjälmarna i testet har CE-märkning. Se betygen för alla de 25 hjälmar som ingått i testet och vilka som ligger i topp.

Test av cykelhjälmar