Dagens standardtest är bra men bygger på gammal vetenskap och testar hur hjälmen skyddar vid raka islag. Men vid en cykelolycka slår cyklisten oftast i huvudet snett i marken. Forskning visar att dessa sneda slag mot huvudet kan ge mycket allvarliga skador på hjärnan och därför bör cykelhjälmar skydda vid den typen av olyckor.
Det finns flera olika teknologier för att skydda huvudet vid rotationsvåld. Mips är den vanligast förekommande på den svenska marknaden.
Vi har testat cykelhjälmar med framtidens metod
Vi har testat vanliga cykelhjälmar som alla har en CE-märkning vilket innebär att de klarar kraven i dagens teststandarder. I vårt test, som gjordes 2018, har vi inriktat oss på ungdomshjälmar eftersom denna åldersgrupp löper dubbelt så hög risk att skadas i trafiken när de cyklar i jämförelse med övriga åldersgrupper. Vi har totalt testat elva hjälmar, både skatehjälmar och vanliga cykelhjälmar.
EU har föreslagit en ny testmetod som bättre efterliknar en vanlig cykelolycka och visar hur bra hjälmarna skyddar mot så kallat rotationsvåld. Det vill säga – skyddar hjälmarna huvudet tillräckligt bra vid sneda slag mot marken?
Vissa av de testade hjälmarna har ett uttalat skydd för rotationsvåld och andra inte.