Test av cykelhjälmar

Vi har testat cykelhjälmar med hjälp av den senaste tekniken. Här är de hjälmar som klarade sig bäst och sämst.

Genom att använda hjälm minskar du risken för skallskador med nästan 50 procent. Inte dåligt, eller hur? Men att välja rätt hjälm är också viktigt, eftersom det skiljer mycket hur bra skydd hjälmarna ger. I samarbete med KTH har vi testat vanliga cykelhjälmar med de senaste testmetoderna. Vi hoppas det hjälper dig att hitta rätt hjälm, framförallt till familjens barn och tonåringar.

Dagens standardtest är bra men bygger på gammal vetenskap och testar hur hjälmen skyddar vid raka islag. Men vid en cykelolycka slår cyklisten oftast i huvudet snett i marken. Forskning visar att dessa sneda slag mot huvudet kan ge mycket allvarliga skador på hjärnan och därför bör cykelhjälmar skydda vid den typen av olyckor. 

Det finns flera olika teknologier för att skydda huvudet vid rotationsvåld. Mips är den vanligast förekommande på den svenska marknaden. 

Vi har testat cykelhjälmar med framtidens metod

Vi har testat vanliga cykelhjälmar som alla har en CE-märkning vilket innebär att de klarar kraven i dagens teststandarder. I vårt test, som gjordes 2018, har vi inriktat oss på ungdomshjälmar eftersom denna åldersgrupp löper dubbelt så hög risk att skadas i trafiken när de cyklar i jämförelse med övriga åldersgrupper. Vi har totalt testat elva hjälmar, både skatehjälmar och vanliga cykelhjälmar.

EU har föreslagit en ny testmetod som bättre efterliknar en vanlig cykelolycka  och visar hur bra hjälmarna skyddar mot så kallat rotationsvåld. Det vill säga – skyddar hjälmarna huvudet tillräckligt bra vid sneda slag mot marken?

Vissa av de testade hjälmarna har ett uttalat skydd för rotationsvåld och andra inte.

Det viktigaste när du väljer cykelhjälm

  • Kolla att hjälmen har CE-märkning
    Det visar att den uppfyller EU-standard för säkerhetskrav.
  • Skippa begagnat
    Att handla begagnade saker är ofta smart. Men när det kommer till cykelhjälmar går säkerheten först. En begagnad hjälm kan ha fått en smäll som gör att den kanske inte alls ger samma skydd.
  • Hjälmen ska sitta som en smäck
    Lägg lite extra krut på att hitta en hjälm med bra passform för ditt eller barnets huvud. Kolla att modellen och storleken är bra och ställ in remmarna så att hjälmen sitter tajt och inte åker fram och tillbaka när du rör på huvudet.

Superviktigt - få de unga att välja hjälmen

Statistik visar att de allra flesta barn mellan 6 och 12 år använder hjälm, men bara 44 procent bland tretton till femtonåringarna. Här har vuxna med andra ord en viktig uppgift.

Du kommer aldrig kunna övertyga din tonåring om att hjälm är ett hippt plagg. Men att det är smart att skydda det där som styr hur man tänker, älskar och känner kan vara värt ett extra försök. Och att vara ett bra föredöme själv förstås.

Läs mer om cykelhjälm för barn

Topplistan - det här betyget får hjälmarna

Här är rankinglistan på alla hjälmar som vi testat 2018. Resultatet är fortfarande giltigt och de flesta av hjälmarna finns tillgängliga på marknaden idag. Hjälmarna som testats är i storlek medium, för barn och ungdom.

 
Hjälm  Skydd mot rotationsvåld  Storlek  Pris, kr Betyg 
Lazer Nutz MIPS Hjälm Ja 52-56 690 kr  

Scott Groove PLUS MIPS

Ja 51-59 999 kr  
Limar 560 MIPS bikehelmet

Ja

52-57

599 kr

 
Giro Quarter FS MIPS Ja 51-55 559 kr  
Occano Junior MIPS HLM Ja 52-56 399 kr  

Biltema cykelhjälm jr

  52-56 129 kr  

Bell hjälm Fraction

  51-55 140 kr  

TSG Evolution jr BMX

  52-54 449 kr  

Biltemas Skate-/Cykelhjälm

  53-55 149 kr  
K2 Jr. VARSITY Helmet   48-54 399 kr  
POC Crane Pure   51-54 749 kr

 

 

Hjälmar till vuxna då? Vi har testat det också. Här ligger hjälmarna Bell Stoker i topp följt av Scott Supra Plus. Testet genomfördes 2017.

Se hela listan - test av cykelhjälm till vuxna

Cykelhjälmen som är bäst i test

Alla hjälmar är bra men Lazer Nutz, Scott Grove PLUS och Limar 560 MIPS bikehelmet är bäst. De testade hjälmarna ger ett bra skydd, men de skyddar olika bra vid sneda eller så kallade roterande tillslag. 

Hjälmarna har testats enligt samma metod men med olika storlek på krockhuvud, i årets test av ungdomshjälmar har vi använt storlek medium. De hjälmar som får bäst resultat med medium testhuvudet är Lazer Nutz, Scott Grove Plus och Limar 560 Mips bikehelmet. Två stjärnor får Giro Quarter FS Mips och Occano Junior Mips HLM. 

En gemensam nämnare för de bästa och de mycket bra hjälmarna är att de alla har ett inbyggt skydd mot rotationsvåld.

Det här jobbet gör hjälmen

”Skillnaden mellan att ha hjälm eller inte kan vara en ambulansresa till sjukhuset eller att man reser sig och cyklar vidare”. KTH-professorn Svein Kleiven förklarar hur hjälmen skyddar hjärnan vid en cykelolycka.

Därför testar vi cykelhjälmar

2018 gav forskningsfonden Kungliga tekniska högskola (KTH) i uppdrag att utvärdera cykelhjälmar och 2017 genomfördes provningen av forskningsinstitutet RISE (tidigare SP). Urvalet byggde på vanligt förekommande modeller i handeln men några är också nya modeller. Båda provningarna har genomförts enligt samma testmetod, men 2018 valde vi att ranka efter hjärnvävstöjningen då den på visar på risken för hjärnskakning. Den mätning vi gjorde 2017 rankade hjälmarna efter BrIC2011 vilket är ett tidigare mått.

Forskning visar att det mänskliga huvudet och hjärnan är betydligt mer känsligt för så kallat rotationsvåld än för ett rakt våld. Inom EU arbetar en grupp med en ny testmetod där teststandarden ska innehålla just testning av rotationsvåld. Därför har vi valt att jämföra hjälmarna för sneda islag istället för raka.

I testet har hjälmarna släppts i tre olika islagriktningar. För att skapa rotationen och simulera islagen i marken eller mot en bil så släpptes hjälmen mot ett vinklat städ. Tre olika islagspunkter på hjälmen testades för att utvärdera rotationsvåldet i olika riktningar.

KTH i Stockholm har sedan analyserat resultaten och tagit fram en topplista.

Detaljerna för den tekniskt intresserade

Ladda ner testrapporterna från RISE och KTH.

Läs hela testrapporten 2018 

Läs hela testrapporten 2017 

Testerna hos KTH och RISE har finansierats av Stiftelsen Länsförsäkringars Forskningsfond.

Vårt mål är bättre hjälmar och färre skador

Idag finns det en politisk ambition att öka andelen cykelresor. Cykling har positiva effekter både på hälsan och miljön och leder således till bättre folkhälsa och minskade utsläpp. Vad gäller allvarligt skadade i trafiken är dock cyklister den trafikgrupp som är hårdast drabbad. Huvudskador är vanligt förekommande bland de som dör eller skadas i vägolyckor, något som skulle kunna lindras, eller helt undvikas, om dessa cyklister hade burit hjälm.

Vi får mycket frågor från kunder om vilken cykelhjälm de ska välja och vad de ska tänka på när de köper hjälm. För att vägleda kunderna har vi valt att testa cykelhjälmar med framtidens testmetod och kommande cykelhjälmsnorm.

En cykelhjälm minskar risken för allvarliga skallskador med 50 procent och vi hoppas att testet leder till att fler köper och använder hjälm. Vi vill även påverka hjälmtillverkare att utveckla och förbättra hjälmarna.