Undvik inbrott genom dina fönster

Insynsskyddade fönster är ofta lättillgängliga för en tjuv. Fönstergaller eller bra fönsterlås kan förhindra att någon tar sig in.

Bild på man i röd keps som försöker bryta upp ett fönster.

Mer insyn gör det svårare för tjuven

Fönster som är insynsskyddade är mer lättillgängliga för en tjuv. Det kan till exempel vara fönster och altandörrar på baksidan av huset eller källarfönster. Det är framförallt lågt placerade fönster, exempelvis källarfönster, som är lätta att forcera.

Undvika att ha höga häckar och plank i närheten av fönster eftersom de gör det lättare för tjuven att jobba ostört.

Fönstergaller eller -säkringar skyddar

Genom att montera fönstergaller gör du det betydligt svårare för en inkräktare att ta sig in. Gallren ska helst sitta på insidan och vara väl fastsatta i vägg och fönsterkarm.

Du kan också förstärka fönstrets vanliga regling med extra fönstersäkringar. De är lätta att montera och ger ökad trygghet eftersom fönstret då inte kan öppnas bara genom att krossa rutan. 

Utomhusbelysning med rörelsedetektor

De flesta inbrott sker på dagtid under årets mörkaste månader. En bra idé kan därför vara att montera upp belysning med rörelsedetektor på insynsskyddade platser. Om någon närmar sig så kommer lampor att tändas automatiskt och kan verka avskräckande på en inbrottstjuv.