Hushållsmaskiner kan också brinna

Många bränder i våra hem uppstår i hushållsmaskinerna. Hur konstigt det än kan låta är det oftast de ”våta” maskinerna som brinner. Det beror ofta på bristande skötsel och rengöring.

Hushållsmaskiner kan också brinna


Hushållsmaskiner som är gamla och slitna eller används på fel sätt kan sätta igång en brand. Blir det kortslutning i en maskin och du inte är hemma kan branden snabbt sprida sig.

Torktumlaren och luddet

Alla vitvaror behöver rengöras ibland, men allra viktigast är att filtret i torktumlaren är rent från damm. När tumlaren går varm och ludd har samlats i filtret kan det täppa till luftcirkulationen och leda till överhettning.

Städa bakom kyl och frys

De flesta av oss är noggranna med att frosta av kyl och frys. Ännu viktigare är att du dammsuger runt kompressorer och kylslingor. Det är där som damm samlas och kan bli så tätt att det börjar brinna av värmen från kompressorn.

Kom ihåg

  • Håll rent bakom kyl och frys.
  • Rengör filtret i torktumlaren efter varje användning.
  • Kör bara maskinerna när du är hemma och vaken.
  • Ha alltid en brandvarnare, en 6 kg pulversläckare och en brandfilt hemma.

Råd om brandvarnare

Råd om brandsläckare

Säkerhetsprodukter mot brand

I vår webbshop hittar du brandsläckare, brandvarnare, brandfilt och andra säkerhetsprodukter som skyddar dig om olyckan skulle vara framme. 

Till webbshopen

Brand i kaffebryggare?

Komplettera med en timer om din kaffebryggare, ditt strykjärn eller andra elektriska köksprylar saknar automatisk avstängning.