Av: Melissa Dahlqvist

Börja ägarskiftet i tid

Generationsskifte kan vara en känslig fråga i många familjer. Men börja i tid, våga prata om det och ta hjälp. Det är tipsen från experterna.

Under Borgeby Fältdagar höll Länsförsäkringar ett panelsamtal med temat ”Vem har råd att ta över gården?” och tältet var fullsatt. Sebastian Remvig från LRF Ungdomen menar att många ungdomar vill ta över sina föräldrars gårdar.

– Vi har precis gjort en medlemsundersökning och vi ser att det finns en väldigt stor förhoppning om att man ska kunna ta över. 94 procent av våra medlemmar vill ta över och äga en gård, säger Sebastian.

Han tror att framtidstron har blivit större. Men att gårdarna blir dyrare och dyrare och att det gör att unga har svårare att ta över. Att föräldrarna vill ha exakt rättvisa mellan barnen kan vara ett annat hinder för att generationsskiftet drar ut på tiden.

– Det kanske är så att ett av barnen vill ta över och en inte vill det. Då ska den som inte tar över få en påse pengar. Hur man än gör det så kan man inte få det rättvist. Det handlar ju om att den som tar över får ihop sin kalkyl också, säger Ingvar Karlsson som är affärsspecialist på LF Skåne.

Drar generationsskiftet ut på tiden så kan det vara så att den tilltänkta nya ägaren hittar en annan karriär och fortsätter med den.

– Syskonet som tar över gården och syskonen som inte gör det kan inte få på kronan lika mycket. Syskonen som tar över har ju tillgångar som är låsta och inget kapital som man kan använda. De andra syskonen får ut pengar som är kontanter, skattade och klara. De kan ju välja att investera pengarna för att de ska växa. Bundet och fritt kapital är ju inte riktigt samma sak, säger Bengt Jönsson som är generationsskiftesexpert på HIR Skåne.

Experternas tips för dig som står inför ett generationsskifte:

  • Det kan inte bli exakt rättvist på kronan för syskonen som blir utköpta
  • Alla parter måste vara med i diskussionerna från början för att få en större förståelse för processen
  • Prata om ägarskiftet inom familjen
  • Ta hjälp av experter
  • Se till att kalkylen håller för den som ska ta över
  • Finns det inte kapital att köpa ut eventuella syskon så kan man kompensera med andra saker, exempelvis stycka av gården, en sommarstuga eller solcellspark om det finns
  • Starta ägarskiftet i god tid
  • Sätt ett datum som ägarskiftet ska genomföras, istället för att hela tiden säga om fem år

Lyssna på hela panelsamtalet Mitt Lantbruk avsnitt 69 - Vem har råd att ta över gården?

Vill du veta mer om generationsskifte? Anmäl dig till våra ägarskiftesträffar i Ystad, Alnarp och Ängelholm i november. Kom gärna hela familjen.

Se alla nyheter