Av: Melissa Dahlqvist

Detta får du inte missa på Borgeby Fältdagar

Snart är det dags för norra Europas största lantbruksmässa i fält. I avsnitt 67 av Mitt Lantbruk pratade vi bland annat med Anna Larsen, projektledare för Borgeby Fältdagar, om vad man inte får missa under mässan.

Skadedjursexpert Emil Öberg, programledare Melissa Dahlqvist och projektledare Anna Larsen.

Temat för mässan i år är ekonomi och energi och det märks på flera olika sätt.

– Vi får bland annat se lite coola energilösningar. Det är flera nya utställare, bland annat solcellsföretag, säger Anna Larsen.

En nyhet för i år är ett område med irländska utställare som vill etablera sig på den svenska marknaden och hitta återförsäljare här.

Lyssna på avsnitt 67 - Detta får du inte missa på Borgeby Fältdagar. 

Sök på Mitt Lantbruk där poddar finns. Lyssna på exempelvis Podcasts eller Spotify.

Spraymålat höstvete
Demoodlingarna är som vanligt många och väldigt lärorika.
– Vi har bland annat spraymålat höstvete för att se i vilka utvecklingsstadier som svampbekämpningen träffar. Man behöver ju träffa rätt med sitt bekämpningsmedel och då får man se det i olika färger här, säger Anna.

Odlingsområdet består av demonstrationsodlingar från utställande företag och HIR Skånes rådgivare. Under de guidade turerna diskuteras sorter, odlingsstrategier och teknik. Alla odlingar har inte gått som man tänkt sig.

– Precis som resten av lantbruket i Skåne så finns det mycket raps som utvintrat och det vore ju underligt om den inte gjorde det hos oss också. Men det är väl alltid något som inte blir som man tänkt.

Fokus på skadedjur och elsäkerhet
I Länsförsäkringars monter är det fokus på elsäkerhet och skadedjur. Bland annat visar vi upp exempel från verkligheten där olika typer av elfel lett till bränder.
– Det är allt från att det varit glappkontakt till att råttor och möss gnagt på kablar, säger Mattias Olsson som är skadeförebyggare på Länsförsäkringar Skåne.

Det är svårt att veta exakt hur många bränder som orsakas av elfel men Mattias har ett värdefullt tips på hur man själv kan undvika den här typen av bränder.
– Städa! Ha en rutin att gå över husen, se till att det finns brandsläckare eller brandsläckningsutrustning. Bygger du nytt och använder det gamla stallet som exempelvis lager så kan du koppla bort elen, säger Mattias.

I montern pratar vi också om skadedjur. Vi berättar hur vi kan hjälpa till att sanera spannmål som angripits och visar även upp en ny mekanisk fälla som vi erbjuder lantbrukare som tecknar förebyggande skadedjursavtal med oss.

– Det finns många fördelar med den nya fällan. Vi kan följa den i realtid och den kan slå 80 gånger utan att den behöver laddas om. Dessutom är den giftfri, säger Emil Öberg som är skadedjursexpert på Länsförsäkringar Skåne.

Fällan erbjuds i abonnemang
Fällan har sensorer som känner av när en råtta eller mus kommer in i fällan. Då skjuter en kolsyrepatron ut en pistong som slår ihjäl djuret. Det är en liten lutning på fällan som gör att djuret fallet ut. Fällan laddas automatiskt igen.

– Traditionella fällor behövs förstås fortfarande. Den här ger oss bara nya möjligheter att övervaka i realtid. Om vi ser att den börjar slå mycket så kan vi åka ut och kolla upp det. Sedan är den giftfri och det är ju en viktig grej, säger Emil Öberg.

Vill du se fällan eller prata elsäkerhet med oss så besök vår monter A133 på Borgeby Fältdagar den 28-29 juni. Vi har även representanter från Agria, Wasa Kredit och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i montern.

Vill du höra mer om mässan så lyssna på senaste avsnittet av podden!

Ses vi på Borgeby Fältdagar?

Vill du se fällan eller prata elsäkerhet med oss så besök vår monter A133 på Borgeby Fältdagar den 28-29 juni. Vi har även representanter från Agria, Wasa Kredit och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i montern.

Se alla nyheter