3 tips i samband med den höjda styrräntan

Idag har Riksbanken höjt styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent. Vad ska du som privatperson tänka på den här gången? Vår privatekonom Filip har några goda råd.

1. Se över dina kostnader

– Det kan kännas självklart, men är samtidigt värt att upprepas: sätt dig ner och räkna på vilka utgifter du kan dra ner på. Om det absolut inte går ihop kan du behöva kika på lite större förändringar, som exempelvis att se över om en bil kan säljas och i stället åka kollektivt.

Så gör du en lyckad hushållsbudget

2. Bind lånet på kort sikt om du är orolig

– Om du känner mycket oro är ett alternativ att binda lånet på till exempel ett år. Du kan även binda en del av lånet. Detta gör du enkelt via appen eller Mina sidor på hemsidan. Hör av dig till oss om du vill ha rådgivning.

3. Minska hellre på sparandet än att stoppa helt

– Vi förstår att det kan kännas lockande att prioritera bort sparandet just nu, men försök att ha kvar så mycket som möjligt. Minska hellre beloppet än att stoppa allt. När du minskar sparandet drar du ner utgifterna samtidigt som du lägger lite på hög.

Bra att veta

När vi beviljar lån tar vi alltid höjd för omvärldsfaktorer, som exempelvis räntehöjningar. Då kan du som kund ha god marginal och vara trygg i oroliga tider. Du är alltid välkommen att prata av dig om du är orolig. Vi finns här för att hjälpa dig!